Merkelová prišla do USA hovoriť o Ukrajine a urovnať kauzu odpočúvanie

NETKY.SK • 2 Máj 2014, 06:45 • 2 min
Merkelová prišla do USA hovoriť o Ukrajine a urovnať kauzu odpočúvanie

WASHINGTON - Nemecká kancelárka Angela Merkelová pricestovala vo štvrtok popoludní miestneho času do Washingtonu na dvojdňovú návštevu Spojených štátov. Hneď po prílete absolvovala na nemeckom veľvyslanectve stretnutie s americkými senátormi, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Vrcholom návštevy bude dnešné stretnutie kancelárky s americkým prezidentom Barackom Obamom v Bielom dome. Očakáva sa, že mu bude dominovať situácia na Ukrajine a americké špionážne aktivity v Nemecku, ktoré narušili vzťahy oboch krajín. Obama a Merkelová by mali diskutovať o ďalších sankciách voči Rusku za jeho zasahovanie do diania na Ukrajine.
      

Hovorca Bieleho domu Jay Carney minulý týždeň povedal, že obaja politici "budú pokračovať v úzkej koordinácii týkajúcej sa sankcií uvalených na Rusko za jeho pokračujúce narušovanie suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny, ako aj za jeho neschopnosť plniť záväzky prijaté 17. apríla v Ženeve".
      

Americkí a nemeckí predstavitelia sú v pravidelnom telefonickom kontakte od prepuknutia krízy na Ukrajine vo februári tohto roka. Najmä zo strany Kongresu USA sa ozývajú hlasy za nové rýchle a prísne sankcie voči Rusku, no podľa amerických médií majú svojich prívržencov aj v Bielom dome. Obama sa však v tejto veci prikláňa ku koordinovanému postupu s Európskou úniou. 
      

Merkelová a Obama sa zrejme tiež pokúsia urovnať americko-nemecké vzťahy, ktoré vlani narušila aféra s odpočúvaním mobilných telefónov zahraničných politikov, vrátane Merkelovej, Národnou bezpečnostnou agentúrou (NSA). 
      

Krátko pred odletom Merkelovej urobila vláda v Berlíne v tejto veci gesto dobrej vôle, keď odmietla vypočutie bývalého spolupracovníka NSA Edwarda Snowdena, ktorý odpočúvacie praktiky tajnej služby zverejnil, vo vyšetrovacom výbore Spolkového snemu. Zdôvodnila to rizikom vážneho a trvalého poškodenia vzťahov s USA, ak by Snowden, ktorý dostal dočasný azyl v Rusku, požiadal v Nemecku o azyl. USA totiž chcú, aby Snowden čelil trestnému stíhaniu na americkej pôde. Členom vyšetrovacieho výboru môže podľa posudku amerického právnika Jeffreyho Harrisa dokonca hroziť v Spojených štátoch trestné stíhanie, uviedlo internetové vydanie týždenníka Spiegel.
      

Merkelovej kresťanskí demokrati vyzvali svoju šéfku, aby vo Washingtone urobila za aférou s NSA hrubú čiaru. Zdroje vo Washingtone však neočakávajú v tejto záležitosti ani vo veci dohôd o voľnom obchode prielom.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies