Merkelová pred samitom NATO zdôraznila záväzok Nemecka zvýšiť výdavky na obranu

NETKY.SK • 8 Júl 2018, 09:33 • 2 min
Merkelová pred samitom NATO zdôraznila záväzok Nemecka zvýšiť výdavky na obranu

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová zdôraznila v sobotu záväzok Nemecka týkajúci sa výrazného zvýšenia výdavkov na obranu, nechala však otvorenú otázku, či krajina splní svoj cieľ v NATO, čo je citlivým bodom pred budúcotýždňovým samitom NATO v Bruseli, uviedla agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Dlhujeme dobré vybavenie mnohým vojakom, ktorí sa starajú o našu bezpečnosť," povedala kancelárka vo svojom týždennom video posolstve.

 

Jej vyhlásenie opätovne potvrdilo záväzok 29 členských štátov NATO zvýšiť výdavky na obranu na 2 percentá svojho hrubého domáceho produktu (HDP) do roku 2024. Americký prezident Donald Trump opakovane kritizoval spojencov, najmä Nemecko, že si neplnia svoje povinnosti týkajúce sa dosiahnutia tohto cieľa.

 

Rozpočet nemeckých ozbrojených síl sa má zvýšiť na 42,9 miliárd eur, čo predstavuje nárast o 4 miliardy eur oproti predchádzajúcemu roku. Nemecké výdavky na obranu by tak v roku 2019 dosiahli 1,31 percenta HDP krajiny. Na základe rozpočtových plánov je teda nepravdepodobné, že Nemecko splní svoj záväzok.

 

Predseda Mníchovskej bezpečnostnej konferencie Wolfgang Ischinger pred samitom NATO, ktorý sa bude konať v stredu a vo štvrtok, kritizoval výdavky Nemecka na obranu ako príliš nízke. "Pravdou je, že sme sa zaviazali [NATO]," povedal Ischinger a dodal, že to malo byť súčasťou koaličnej dohody, ktorú Merkelová uzavrela so sociálnymi demokratmi.

 

Trump pohrozil dôsledkami v prípade, že členovia NATO nebudú plniť svoje výdavkové ciele, vrátane vystúpenia USA z aliancie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies