Merkelová potvrdila ambíciu uchádzať sa o štvrté funkčné obdobie: Chcem ďalej slúžiť Nemecku v týchto ťažkých a neistých časoch

NETKY.SK • 21 November 2016, 06:37 • 2 min
Merkelová potvrdila ambíciu uchádzať sa o štvrté funkčné obdobie: Chcem ďalej slúžiť Nemecku v týchto ťažkých a neistých časoch

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová potvrdila dnes, že sa bude uchádzať aj o štvrté funkčné obdobie v úrade. Infomovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Chcem ďalej slúžiť Nemecku... v týchto ťažkých a neistých časoch," uviedla nemecká líderka na tlačovej konferencii v Berlíne. "Som pripravená viesť volebnú kampaň, ktorá bude odlišná od ktorejkoľvek predtým," dodala.

 

Informácie o ďalšej kandidatúre tejto političky unikli už skôr z prostredia straníckych zdrojov Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU), na čele ktorej Merkelová stojí.

 

"O tomto rozhodnutí som premýšľala doslova donekonečna... som však znovu pripravená kandidovať do úradu," povedala po rokovaniach s najvyššími predstaviteľmi strany v centrále CDU.

 

Budúce všeobecné voľby budú "omnoho ťažšie, než ktorékoľvek predtým," pripustila Merkelová a doplnila, že v súčasnosti čelí "výzvam zo všetkých strán". Obzvlášť silným je však tlak z pravého politického spektra, dodala s tým, že nemecká spoločnosť je podľa nej "silne polarizovaná".

 

Líderka kresťanských demokratov v uplynulých mesiacoch čelila množstvu ťažkostí - od kritiky svojho riešenia migračnej krízy po upadajúcu podporu zo strany verejnosti na pozadí vzostupu pravicovo-populistických nálad v Nemecku. Napriek tomu 62-ročná Merkelová zostáva v rámci vedenia CDU stále bez reálneho konkurenta.

 

Svojim spolustraníkom zároveň oznámila, že sa hodlá znova uchádzať o post predsedníčky CDU. Nové vedenie tohto subjektu má byť podľa DPA vymenované po hlasovaní na zjazde strany 6. decembra.

 

Všeobecné voľby v Nemecku by sa mali konať na jeseň 2017.

 

Merkelová sa stala v roku 2005 prvou kancelárkou Nemecka. Zároveň je prvou líderkou znovuzjednoteného Nemecka, ktorá vyrastala v bývalom komunistickom Východnom Nemecku (NDR).

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies