Merkelová: Potvrdenie Tuska vo funkcii bude znamením stability EÚ

NETKY.SK • 9 Marec 2017, 14:25 • 2 min
Merkelová: Potvrdenie Tuska vo funkcii bude znamením stability EÚ

BRUSEL - Znovuzvolenie Donalda Tuska do čela Európskej rady by svedčilo o stabilite Európskej únie. Pred začiatkom summitu v Bruseli to uviedla nemecká kancelárka Angela Merkelová.

slovakia

left justify in out

Poľská vláda sa na poslednú chvíľu snaží zabrániť nadnes plánovanému hlasovaniu o znovuzvolení Tuska za predsedu Európskej rady. Varšava namiesto neho presadzuje kandidatúru europoslanca Jaceka Saryusza-Wolského.

 

"Dnes prijmeme rozhodnutie o znovuzvolení Donalda Tuska za predsedu Európskej rady na ďalšie dva a polročné obdobie. Považujem jeho znovuzvolenie za znamenie stability pre celú Európsku úniu", povedala Merkelová počas vystúpenia v nemeckom parlamente pred odchodom na bruselský summit EÚ.

 

V stredu poslala poľská premiérka Beata Szydlová svojich partnerov v členských štátoch EÚ listom vyzvala, aby Tuskovu kandidatúru nepodporili. Na zvolenie potrebuje víťazný kandidát kvalifikovanú väčšinu, čo znamená 55% členských štátov, ktoré reprezentujú aspoň 65% obyvateľov Únie. Doteraz bol ale vždy zvolený jednomyseľne. Mandát europrezidenta je dva a pol roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies