Merkelová ponúkla podporu Nemecka pri riešení napätia v Náhornom Karabachu

NETKY.SK • 6 Apríl 2016, 19:17 • 2 min
Merkelová ponúkla podporu Nemecka pri riešení napätia v Náhornom Karabachu

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová ponúkla dnes "konštruktívnu podporu" svojej krajiny na riešenie najnovšieho napätia medzi Arménskom a susedným Azerbajdžanom ohľadom spornej enklávy Náhorný Karabach v južnej časti Kaukazu. Informuje o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Je nanajvýš dôležité, aby sa tieto konflikty vyriešili," uviedla Merkelová. Nemecko momentálne predsedá Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá sa usiluje sprostredkovať dohodu medzi týmito znepriatelenými bývalými sovietskymi republikami.

 

Merkelová sa pre médiá vyjadrila po stretnutí s arménskym prezidentom Seržom Sarkisjanom v Berlíne. Sarkisjan rokoval aj so svojím nemeckým náprotivkom Joachimom Gauckom. Arménsky minister zahraničných vecí Edward Nalbandian a jeho nemecký rezortný kolega Frank-Walter Steinmeier tiež viedli rozhovory v Berlíne.

 

Arménska vládna delegácia prišla do Nemecka takmer rok po tom, ako Berlín uznal, že ťaženie Turkov proti Arménom pred storočím bola genocída, pričom určitú vinu na tejto tragédii nesú aj Nemci; Nemecko bolo počas prvej svetovej vojny spojencom Osmanskej ríše a pomáhalo pri deportáciách Arménov.

 

Azerbajdžan a Arménsko sa dnes opäť navzájom obvinili z porušovania prímeria v Náhornom Karabachu. Podľa arménskeho rezortu obrany je situácia na bojovej línii "napätá, ale stabilná". Tento hornatý región, kde žije prevažne kresťanské arménske obyvateľstvo, je enklávou v prevažne moslimskom Azerbajdžane.

 

Obe krajiny viedli o Náhorný Karabach šesťročnú vojnu, ktorá sa skončila v roku 1994 s odhadovanou bilanciou 30.000 mŕtvych. Konflikt sa skončil bez podpísania mierovej zmluvy a doriešenia štatútu regiónu. Náhorný Karabach zostal pod kontrolou etnických Arménov a arménskej armády.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies