Merkelová: Ponuka pre Ukrajinu stále platí

NETKY.SK • 18 December 2013, 13:46 • 2 min
Merkelová: Ponuka pre Ukrajinu stále platí

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová v stredu uviedla, že nepodpísanie dohody o bližších vzťahoch Ukrajiny s Európskou úniou prezidentom Viktorom Janukovyčom "ľutuje", ponuka však stále platí.

slovakia

left justify in out

"Ponuka ostáva na stole," povedala v prvom prejave od svojho tretieho znovuzvolenia za kancelárku. Zároveň tiež naznačila, že EÚ si pozorne preštuduje dohodu uzavretú v utorok medzi Kyjevom a Moskvou. Vyzvala tiež na ukončenie situácie "buď-alebo", pretože nemôže byť, aby krajina ležiaca medzi Ruskom a EÚ musela stále robiť rozhodnutia "chápané ako v prospech jedného či druhého". Zároveň žiadala dodržiavanie práv demonštrantov v krajine.

Rusko v utorok súhlasilo s tým, že dočasne zníži ceny zemného plynu pre Ukrajinu o približne tretinu a nakúpi ukrajinské dlhopisy za miliardy dolárov. Stalo sa tak v čase, keď sa Kremeľ snaží zastaviť priblíženie sa Ukrajiny k Európskej únii. Janukovyč po rokovaniach v Moskve povedal, že nová obchodná dohoda, ktorej presné detaily nie sú známe, významným spôsobom "prehĺbi vzájomné vzťahy". Opozícia na Ukrajine teraz chce vedieť, čo ponúkol prezident ako výmenu za ekonomickú pomoc od Moskvy. Opozičný líder Vitalij Kličko proeurópskym demonštrantom v Kyjeve povedal, že Janukovyč zradil nezávislosť Ukrajiny. "Chceme presne vedieť, čo dal ako záruku, a dôvody, prečo tak spravil," uviedol v utorok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona