Merkelová: Pomoc Nemecka v boji proti Islamskému štátu je účinná

NETKY.SK • 12 December 2015, 13:44 • 2 min
Merkelová: Pomoc Nemecka v boji proti Islamskému štátu je účinná

BERLÍN - Podiel Nemecka v boji proti militantnej organizácii Islamský štát (IS) prináša úspechy, povedala dnes spolková kancelárka Angela Merkelová s poukazom na výcvik kurdských jednotiek péšmarga v Iraku.

slovakia

left justify in out

"Prostredníctvom našej podpory - výcvikom vojakov péšmargy - sme prispeli k tomu, že časť miest a obcí bola znovu dobytá a ľudia sa mohli vrátiť domov," povedala Merkelová vo svojom pravidelnom týždňovom videopríhovore na internete z Berlína.


Kancelárka opísala Islamský štát ako "závažnú hrozbu" a uviedla, že nemeckí vojaci a policajti, ktorí si plnia svoje služobné a funkčné povinnosti v zahraničí, chránia "mimo Nemecka našu bezpečnosť".
Nemecké jednotky sa angažujú vo výcviku péšmargy od februára tohto roka. Spolková republika zásobuje tieto kurdské polovojenské oddiely aj zbraňami.


Úspechy kurdských bojovníkov na irackom severe ocenil v rámci svojej návštevy Iraku pred niekoľkými dňami aj nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier. Podľa neho sa kurdské jednotky dokázali s nemeckou pomocou oslobodiť zo zovretia islamistov a z niektorých oblastí ich dokonca vytlačili.


Steinmeier avizoval, že Berlín im chce naďalej poskytovať podporu a pomáhať pri obnove oslobodených oblastí, aby sa tam mohli rýchlo vrátiť ich obyvatelia.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies