Merkelová: Parížska klimatická dohoda je nezvratná

NETKY.SK • 29 Jún 2017, 14:32 • 2 min
Merkelová: Parížska klimatická dohoda je nezvratná

BERLÍN - Parížska dohoda o boji proti klimatickým zmenám je „nezvratná a nemožno ju otvárať“. Vyhlásila to vo štvrtok nemecká kancelárka Angela Merkelová.

slovakia

left justify in out

Ako uviedla pred poslancami nemeckého parlamentu, Európska únia je napriek odmietavému postoju Spojených štátov amerických „odhodlaná viac než kedykoľvek predtým“ pracovať na plnení cieľov dohody. Rozhodnutie o vystúpení USA z klimatického paktu oznámil začiatkom júna americký prezident Donald Trump.

Problematika klimatických zmien bude jednou z dôležitých tém summitu skupiny najdôležitejších vyspelých a rozvíjajúcich sa ekonomík G20, ktorý sa uskutoční 7. a 8. júla v Hamburgu. Diskusie budú náročne a nemá zmysel skrývať nezhody, mali by však „slúžiť podstate a cieľom Parížskej dohody“, zdôraznila kancelárka.

 

Nadchádzajúci summit skupiny G20 by mal podľa Merkelovej tiež vyslať „jasný signál“ v prospech voľného obchodu a proti izolacionizmu, nakoľko „protekcionizmus nemôže byť riešením“ globálnych problémov.

K dohode o znížení skleníkových plynov s cieľom zmierniť klimatické zmeny sa v decembri 2015 v Paríži pripojilo 195 krajín. Právoplatnosť nadobudla v novembri 2016 po splnení podmienky, že dokument musí ratifikovať najmenej 55 krajín reprezentujúcich minimálne 55 percent globálnych emisií.

Dlhodobým cieľom Parížskej klimatickej dohody, ktorá má nahradiť tzv. Kjótsky protokol dohodnutý v decembri 1997, je udržanie rastu globálnej teploty pod dvoma stupňami Celzia v porovnaní s predindustriálnou érou s tým, že signatárske krajiny sa budú usilovať o obmedzenie na 1,5 stupňa Celzia.

 

Dohoda má priniesť dôrazné znižovanie emisií skleníkových plynov na úrovni jednotlivých štátov a postupný prechod na nové, modernejšie technológie. Za USA dohodu prijala administratíva predchádzajúceho prezidenta Baracka Obamu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies