Merkelová otvorila v Berlíne výstavu umenia z obdobia holokaustu

NETKY.SK • 26 Január 2016, 08:14 • 2 min
Merkelová otvorila v Berlíne výstavu umenia z obdobia holokaustu

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová otvorila v pondelok v Berlíne najväčšiu výstavu umeleckých diel vytvorených počas obdobia holokaustu, akú kedy sprístupnili mimo Izraela.

slovakia

left justify in out

Merkelová sa ešte cez víkend zaviazala, že bude brať vážne obavy zo silnejúceho antisemitizmu. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.


Výstava "Umenie z holokaustu" predstavuje 100 diel z Jad Vašem, oficiálneho izraelského pamätníka obetiam holokaustu, ktoré vytvorili židovskí väzni počas nacizmu v koncentračných táboroch, pracovných táboroch a getách.
Z 50 umelcov predstavených na výstave nacisti zabili 24.


"Milióny príbehov jednotlivcov z obdobia šoa zostávajú hlboko zakorenené v našom národnom vedomí," povedala Merkelová pri otvorení výstavy v Nemeckom historickom múzeu. Použila hebrejský výraz pre holokaust, teda vyvražďovanie Židov počas druhej svetovej vojny.


Vlani prišlo do Nemecka 1,1 milióna uchádzačov o azyl a mnohí ušli pred vojnou alebo chudobou na Blízkom východe. V židovskej komunite v Nemecku to však zvýšilo obavy, že antisemitizmus môže zosilnieť.


Merkelová vo svojom týždennom posolstve v sobotu 23. januára uviedla, že tieto obavy bude brať vážne. Dodala, že je dôležité vzdelávať mladých ľudí, predovšetkým z krajín, kde je všeobecne rozšírená nenávisť voči Židom, aby vedeli zápasiť s antisemitizmom.

 

Marian Tusk, ktorý strávil určitý čas v koncentračných táboroch v Auschwitzi a Buchenwalde a prežil aj dva pochody smrti, pre agentúru Reuters uviedol, že oceňuje snahu Nemecka vyrovnať sa so svojou minulosťou.


Tusk (87) je jedným zo štyroch členov svojej 40-člennej rodiny, ktorí prežili holokaust. Počas neho bolo zabitých šesť miliónov Židov, dodal Reuters.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies