Merkelová odsúdila sankcie USA voči Rusku, ktoré sú spojené s americkými záujmami

NETKY.SK • 16 Jún 2017, 17:34 • 2 min
Merkelová odsúdila sankcie USA voči Rusku, ktoré sú spojené s americkými záujmami

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová je presvedčená, že by bolo zlé, ak by USA spájali sankcie proti Rusku so snahou presadzovať americké ekonomické záujmy.

slovakia

left justify in out

Povedal to v piatok Merkelovej hovorca. Senát amerického Kongresu v stredu schválil nové sankcie proti Rusku pre jeho údajné zasahovanie do americkej prezidentskej kampane v roku 2016 a pre agresiu Moskvy v Sýrii a na Ukrajine. Návrh zákona o sankciách teraz ide do Snemovne reprezentantov.

Nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel vo štvrtok ostro kritizoval tú časť navrhovaných sankcií, ktorá by mohla ovplyvniť európske firmy zapojené do dovozu ruského zemného plynu. Hovorca nemeckej kancelárky v piatok povedal, že Merkelová zdieľa znepokojenie ministra zahraničných vecí.

Rakúsky kancelár Christian Kern a nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel vo štvrtok v spoločnom vyhlásení uviedli, že je dôležité, aby Európa a USA vytvorili jednotný front v otázke Ukrajiny, kde Ruskom podporovaní separatisti od roku 2014 bojujú proti vládnym silám. "Avšak nemôžeme akceptovať hrozbu nelegálnych a extrateritoriálnych sankcií voči európskym spoločnostiam," uviedli. Odvolali sa pritom sa na tú časť nových sankcií, ktorá vyzýva USA, aby naďalej odmietali plynovod Nord Stream 2.

Plynovod má prepravovať ruský plyn do Nemecka popod Baltské more. Polovicu nákladov na nový plynovod platí ruský plynárenský gigant Gazprom a druhú časť skupina firiem vrátane britsko-holandskej spoločnosti Royal Dutch Shell, francúzskej firmy Engie, rakúskej OMV a nemeckých spoločností Uniper a Wintershall.

 

Niektoré východoeurópske krajiny, predovšetkým Poľsko a Ukrajina, sa obávajú, že stratia príjmy z prepravy, ak dodávky ruského plynu po dokončení Nord Stream 2 nebudú prechádzať cez ich územie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies