Merkelová odsúdila protimoslimské demonštrácie v Drážďanoch

NETKY.SK • 13 December 2014, 08:55 • 2 min
Merkelová odsúdila protimoslimské demonštrácie v Drážďanoch

BERLÍN/NORIMBERG - Nemecká kancelárka Angela Merkelová odsúdila dnes protimoslimské demonštrácie v Drážďanoch. Podľa jej slov nie je v Nemecku miesto pre nenávisť voči moslimom a ďalším menšinám.

slovakia

left justify in out

V prejave na zjazde Kresťanskosociálnej únie (CSU) v Norimbergu Merkelová odsúdila aj dnešné nočné podpaľačské útoky tri prázdne budovy v bavorskom meste Vorra, ktoré prebudovali pre azylantov. Niekto ich podpálil a popísal svastikami.
      

"Je neúnosné, keď sú poškvrnené domy azylantov, keď sa ľudia uchyľujú k radikálnym heslám," citovala kancelárku agentúra Reuters. Podľa Merkelovej každý, kto príde do Nemecka, má právo na slušné zaobchádzanie.
      

Merkelovej hovorkyňa Christiane Wirtzová ešte predtým uviedla: "V mene vlády a kancelárky jasne vyhlasujem, že v Nemecku nemá miesto náboženská nenávisť bez ohľadu na to, aké náboženstvo ľudia vyznávajú... Nie je tu miesto pre islamofóbiu, antisemitizmus alebo inú formu xenofóbie a rasizmu," dodala Wirtzová na margo pondelkového pochodu v Drážďanoch, organizovaného skupinou, ktorá si hovorí PEGIDA (Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes - Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu).
      

Na pochode sa zúčastnilo približne desaťtisíc ľudí a takmer rovnaký počet protidemonštrantov. Organizátori pochodu tvrdili, že nie sú proti imigrantom, ale chcú protestovať proti islamskému extrémizmu a prílivu azylantov.
      

Minister vnútra Thomas de Maiziére uviedol, že nie všetci z účastníkov pochodu boli rasisti, boli tam podľa neho aj ľudia, ktorí "vyjadrovali obavy z výziev doby". Merkelová argumentuje, že Nemecko potrebuje imigrantov, aby sa vyhlo demografickej kríze. Miestne úrady však tvrdia, že zápasia s najväčším počtom žiadateľov o azyl v Európe a s imigráciou, ktorá je na najvyššej úrovni za ostatné dve desaťročia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies