Merkelová odsúdila pokus o prevrat v Turecku, vyzvala na zachovanie demokracie

NETKY.SK • 16 Júl 2016, 17:58 • 2 min
Merkelová odsúdila pokus o prevrat v Turecku, vyzvala na zachovanie demokracie

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes "čo najostrejšie" odsúdila pokus o štátny prevrat, ku ktorému došlo v noci na dnes v Turecku, kde sa jednotky armády pokúsili zvrhnúť vládu a prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Súčasne vo vyhlásení v Berlíne vyzvala na zachovávanie demokratických hodnôt, informovala tlačová agentúra DPA.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Je tragické, že tak veľa ľudí zaplatilo za tento pokus o prevrat životom. Krviprelievanie v Turecku sa musí teraz skončiť," uviedla Merkelová so zdôraznením, že je právom obyvateľov krajiny v slobodných voľbách rozhodnúť, kto im bude vládnuť. "Tanky na uliciach a letecké útoky proti vlastnému obyvateľstvu sú bezprávie," dodala.


Nemecko je podľa nej s Tureckom úzko späté, dennou spoluprácou v pozícii partnerov v NATO i prostredníctvom miliónov ľudí, ktorí žijú v Nemecku a majú rodinné korene v Turecku. "Želám tureckému ľudu, aby po traumatických zážitkoch posledných hodín do krajiny znova zavítal vnútorný pokoj... a aby boli násilná konfrontácia a rozdelenie prekonané," uviedla Merkelová.


Apelovala tiež na dodržanie zákona a demokratických hodnôt po pokuse o prevrat. "Práve pri zaobchádzaní so zodpovednými za tragické udalosti uplynulej noci sa môže a mal by sa preukázať právny štát," vyhlásila kancelárka. Najlepším základom pre to je podľa nej demokracia, ktorá dbá na práva všetkých a chráni menšiny. Nemecko stojí na strane všetkých v Turecku, ktorí bránia demokraciu a právny štát, dodala Merkelová.


Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) medzitým uviedla, že Turecko by nemalo po potlačení pokusu o prevrat opätovne zaviesť trest smrti. Objavili sa už totiž výzvy na takéto potrestanie vodcov pučistov, píše DPA.


"Turecko sa zjednotilo pri obrane práv proti samozvanej junte. Vráťte sa k trestu smrti a tvrdo zasiahnite proti disentu - a víťazstvo bude stratené," uviedol výskumník AI pre Turecko Andrew Gardner.


Stúpenci tureckej vlády počas demonštrácií skandovali za uplatnenie trestu smrti.


Premiér Binali Yildirim dnes na otázku novinára o možnosti znova zaviesť trest smrti povedal, že tento trest bol z tureckého práva vyradený. Diskutuje sa však o "dodatočných opatreniach", ktoré by zabránili takýmto "bláznovstvám".



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona