Merkelová odsúdila americkú špionáž, dúfa v zmenu

NETKY.SK • 12 Júl 2014, 18:13 • 2 min
Merkelová odsúdila americkú špionáž, dúfa v zmenu

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová v sobotu povedala, že Berlín a Washington majú diametrálne odlišný pohľad na rolu tajnej služby.

slovakia

left justify in out

Vyjadrila sa tak pre televíznu stanicu ZDF po tom, čo sa prevalil nový škandál okolo americkej špionáže v Berlíne. Zároveň vyjadrila nádej, že nemecká reakcia presvedčí Spojené štáty, aby nešpehovali svojich spojencov. "Nie je to o tom, aká som bola nahnevaná. Pre mňa to bolo znamenie, že máme fundamentálne odlišné predstavy o práci tajných služieb," odpovedala na otázku, nakoľko bola po prevalení kauzy nahnevaná. Podľa vlastných slov zatiaľ nevie povedať, či podniknuté protiopatrenia budú mať efekt, dúfa však, že "sa niečo zmení". Ako tvrdí, sú oveľa dôležitejšie veci, kde je špionáž potrebná a špehovanie priateľov podkopáva dôveru. "Už nežijeme v studenej vojne a sme vystavení rôznym hrozbám. Mali by sme sa koncentrovať na to, čo je dôležité," zdôraznila kancelárka.

 

Merkelová už vo štvrtok označila sledovanie a odpočúvanie spojencov za mrhanie energiou. Vyjadrila sa tak v súvislosti s odhaleným tajným agentom pracujúcim na ministerstve obrany v Berlíne pre americké tajné služby. Nemeckého pracovníka zahraničnej rozviedky obvineného z dvojitej špionáže si údajne najala americká Ústredná spravodajská služba (CIA). Cieľom celej operácie bolo "získanie obrazu o tom, ako funguje nemecká vláda". Podľa medializovaných informácií predal dvojitý agent Američanom niekoľko citlivých prísne tajných dokumentov. Berlín v reakcii požiadal šéfa pobočky CIA v Nemecku, aby opustil krajinu. Kauza môže naštrbiť už aj tak napäté nemecko-americké vzťahy, ktoré sa zhoršili po minuloročnom prevalení sledovania Merkelovej mobilného telefónu zo strany americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies