Nemecko odmieta americké sankcie uvalené na Rusko, uvažuje nad zavedením opatrení voči USA

NETKY.SK • 31 Júl 2017, 14:29 • 2 min
Nemecko odmieta americké sankcie uvalené na Rusko, uvažuje nad zavedením opatrení voči USA

BERLÍN - Nové sankcie Spojených štátov voči Rusku, ktoré by mohli poškodiť európske firmy, sú v rozpore s medzinárodným právom a Európska komisia by preto mala zvážiť protiopatrenia.

slovakia

left justify in out

Uviedla to nemecká ministerka hospodárstva Brigitte Zypriesová. "Považujeme to (americké sankcie) jednoducho za porušenie medzinárodného práva," povedala Zypriesová pre mediálnu skupinu Funke Mediengruppe. "Samozrejme, že si neželáme obchodnú vojnu. Je však dôležité, aby Európska komisia teraz pouvažovala o protiopatreniach," dodala ministerka.

 

Nové sankcie USA majú potrestať Rusko za, ako tvrdí Washington, zasahovanie do amerických prezidentských volieb v roku 2016. Minulý týždeň prešli Snemovňou reprezentantov a následne aj Senátom. Teraz sa čaká už len na podpis prezidenta Donalda Trumpa.

 

Podľa nemeckej vlády a zástupcov firiem však nové sankcie môžu brániť nemeckým podnikom pracovať na projektoch, ktoré sú dôležité pre energetickú bezpečnosť Nemecka. Sankcie sa totiž týkajú aj výstavby ropovodov a plynovodov, medzi nimi aj projektu plynovodu Severný prúd 2, ktorý ruskému Gazpromu pomáha financovať viacero západoeurópskych firiem vrátane nemeckých.

 

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker minulú stredu varoval USA, že únia obratom zareaguje na chystané americké sankcie proti Rusku, pokiaľ budú ohrozovať energetickú bezpečnosť únie. Proti pripravovaným reštrikciám sa ohradila aj Francúzsko a Rakúsko.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies