Merkelová odkazuje Nemcom, že sa majú pripraviť na viac mešít

NETKY.SK • 20 September 2010, 07:06 • 2 min
Merkelová odkazuje Nemcom, že sa majú pripraviť na viac mešít

Merkelová odkazuje Nemcom, že sa majú pripraviť na viac mešít

slovakia

left justify in out

img

Nemci príliš dlho nedokázali skutočne pochopiť to, ako prisťahovalectvo mení ich krajinu. Budú si však musieť zvyknúť na to, že v mestách budú čoraz častejšie vídať napríklad mešity. Vyhlásila to nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorú cituje denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.
      Verejnosť v Nemecku, ktoré je aktuálne domovom asi štyroch miliónov moslimov, v uplynulých týždňoch rozhádala téma integrácie prisťahovalcov. Tú vyvolali opovržlivé výroky predstaviteľa nemeckej centrálnej banky Thila Sarrazina na adresu moslimských imigrantov. Sarrazin uviedol, že Turci a Arabi sa do nemeckej spoločnosti nedokážu integrovať, pričom však krajine zvyšujú pôrodnosť.
      "Naša krajina sa bude meniť. Integrácia je jednou z úloh pre spoločnosť, ktorá imigrantov prijíma," uviedla Merkelová. "Roky sme sami sebe v tejto veci klamali. Napríklad mešity budú oveľa nápadnejšou súčasťou našich miest, než tomu bolo doteraz," zdôraznila kancelárka.
      Podobnú verejnú diskusiu zažilo minulý rok aj susedné Švajčiarsko. To si vyslúžilo medzinárodnú kritiku za zákaz stavania mešít.
      V uplynulých dňoch sa téma mešít vynorila aj v Spojených štátoch, kde sa zdvihla vlna nesúhlasu v súvislosti s plánmi postaviť v blízkosti už neexistujúceho Svetového obchodného centra v New Yorku Islamské kultúrne centrum.
      Okrem toho tento týždeň znervózneli vzťahy Nemecka a Francúzska po tom, čo Merkelová ostro kritizovala francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho za to, že Francúzsko vyhostilo rómskych migrantov z krajiny.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies