Merkelová obvinila Rusko z porušenia povojnového mierového poriadku v Európe

NETKY.SK • 22 Január 2015, 18:13 • 2 min
Merkelová obvinila Rusko z porušenia povojnového mierového poriadku v Európe

DAVOS - Nemecká kancelárka Angela Merkelová obvinila dnes Rusko, že svojimi intervenciami na Ukrajine porušilo povojnový mierový poriadok v Európe. Európa podľa nej nemôže uvažovať o zrušení ekonomických sankcií voči Moskve, kým Kremeľ nezaujme iný postoj.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Anexia Krymu nie je hocijakou anexiou. Ide o porušenie hodnôt, na základe ktorých bol po druhej svetovej vojne vytvorený mierový poriadok, konkrétne stanovenie hraníc a rešpektovanie územnej celistvosti," uviedla Merkelová podľa agentúry Reuters na Svetovom ekonomickom fóre, ktoré sa koná vo švajčiarskom Davose.
     

"Ekonomické sankcie boli nevyhnutné. Nie sú samoúčelné, môžu sa však zrušiť, ak sa odstránia ich príčiny. To sa ale zatiaľ nedeje," dodala kancelárka, ktorá verí, že nové kolo mierových rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou v Berlíne by mohlo priniesť prímerie na východnej Ukrajine. Varovala však pred prílišnými očakávaniami. 
     

Zatiaľ čo promoskovskí povstalci zintenzívnili útoky a Kyjev plánuje posilniť svoje ozbrojené sily v reakcii na "zvýšenú ruskú prítomnosť", Berlín vyzval na politické riešenie, tvrdiac, že žiadna strana nezvíťazí pomocou vojenských prostriedkov.
     

Šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier pred stredajším stretnutím so svojimi ruskými, ukrajinskými a francúzskymi partnermi uviedol: "Môžem iba dúfať a apelovať na všetky strany, aby vyjednávali konštruktívne; aby tu bol výsledok."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies