Merkelová o praktikách sledovania spojencov nemeckou spravodajskou službou netušila

NETKY.SK • 16 Február 2017, 17:48 • 2 min
Merkelová o praktikách sledovania spojencov nemeckou spravodajskou službou netušila

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová vypovedala dnes pred parlamentným vyšetrovacím výborom skúmajúcim aktivity americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) a nemeckej Spolkovej spravodajskej služby (BND) voči spojencom.

slovakia

left justify in out

Cieľom dnešného zasadnutia boli preveriť obvinenia z odpočúvania Merkelovej služobného telefónu zo strany NSA v roku 2013. Kauza vyvolala rozhorčenie verejnosti a diplomatickú roztržku medzi Berlínom a Bielym domom.

 

Merkelová vo vystúpení pred komisiou zopakovala svoj postoj, že "špehovanie medzi priateľmi" je neprípustné. Kancelárka vyhlásila, že o postupe BND voči spojencom v roku 2013 nič netušila až do marca 2015.

 

"Nájsť správnu rovnováhu medzi slobodou a bezpečnosťou je stále dôležité," uviedla vo výpovedi šéfka nemeckej vlády.

 

Nemecký týždenník Der Spiegel odhalil aféru okolo spolupráce medzi BND s NSA, podľa ktorej mala BND vykonávať špionážne aktivity v rámci Európy pre NSA, koncom roka 2013. Časopis sa odvolával na dokumenty zverejnené bývalým spolupracovníkom NSA Edwardom Snowdenom.

 

Kancelárka aj vtedy hovorila o neakceptovateľnosti vzájomného špehovania medzi spojencami. Dohľad nad BND má práve jej úrad.

 

Vyšetrovacia komisia Bundestagu mala počas troch rokov okolo 100 zasadnutí. Svoju záverečnú správu plánuje zverejniť koncom júna.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies