Merkelová nepríde 9. mája do Moskvy na oslavy 70. výročia víťazstva nad fašizmom

NETKY.SK • 11 Marec 2015, 13:56 • 2 min
Merkelová nepríde 9. mája do Moskvy na oslavy 70. výročia víťazstva nad fašizmom

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa vzhľadom na napätie spôsobené krízou na východe Ukrajiny nezúčastní 9. mája v Moskve na oficiálnych oslavách 70. výročia konca druhej svetovej vojny a víťazstva nad fašizmom.

slovakia

left justify in out

"Vzhľadom na vývoj na Ukrajine je pre Merkelovú nemožné, aby sa zúčastnila na tradičnej vojenskej prehliadke na Červenom námestí," uviedla podľa agentúry Reuters predstaviteľka nemeckej vlády.

 

Toto Merkelovej rozhodnutie dnes potvrdil aj hovorca nemeckého kabinetu, uviedla agentúra DPA.

Nemecká kancelárka však o deň neskôr položí veniec kvetov k Hrobu neznámeho vojaka, ktorý sa v Moskve nachádza pri hradbách Kremľa, informovala agentúra Reuters.

 

Podľa ruskej agentúry TASS, odvolávajúcej sa na zdroj z prostredia nemeckej vlády, Merkelová navrhla ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, aby veniec kvetov položili spoločne. Putin jej návrh prijal.

 

Podľa nemeckých médií rozhodnutie o Merkelovej neúčasti na oslavách výročia víťazstva nad fašizmom bolo prijaté pred niekoľkými dňami. Merkelovej odmietavá odpoveď podľa nich súvisí s konfliktom na Ukrajine. Nemecká kancelárka sa totiž údajne obávala, že jej prípadnú účasť na slávnostnej vojenskej prehliadke by vláda v Kyjeve mohla v súčasnej situácii vnímať ako urážku.

 

Moskva pozvala na oslavy 9. mája hlavy štátov a vlád mnohých krajín, ako aj predstaviteľov vedenia medzinárodných organizácií. Svoju účasť doteraz potvrdili asi dve desiatky pozvaných, medzi nimi aj český prezident Miloš Zeman, grécky premiér Alexis Tsipras, severokórejský vodca Kim Čong-un a očakávajú aj izraelského prezidenta Reuvena Rivlina.

 

Merkelová zavítala do Moskvy naposledy 6. februára spolu s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom. Obaja vtedy s ruským prezidentom Vladimirom Putinom prediskutovali a pripravili dohodu o zastavení krviprelievania na východe Ukrajiny, kde prišlo o život už viac ako 6000 ľudí, väčšinou civilistov.

 

Západ a Kyjev od začiatku konfliktu na východe Ukrajiny tvrdia, že Rusko podporuje tamojších proruských povstalcov dodávkami zbraní a munície, ako aj vysielaním vojenského personálu a poskytovaním výcviku. Moskva však tieto tvrdenia naďalej rozhodne odmieta a popiera aj hodnovernosť predkladaných dôkazov. Rusko naopak obviňuje Spojené štáty, že prozápadne orientovanú vládu v Kyjeve "tlačia" do konfliktu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies