Merkelová nepodporuje zrušenie sankcií proti Rusku

NETKY.SK • 20 Jún 2016, 14:15 • 2 min
Merkelová nepodporuje zrušenie sankcií proti Rusku

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová je naďalej presvedčená, že Európska únia môže zrušiť sankcie proti Rusku iba vtedy, ak Moskva splní požiadavky dohody z Minska o prímerí na východnej Ukrajine. Informoval o tom v pondelok Merkelovej hovorca Steffen Seibert.

slovakia

left justify in out

"Sankcie možno zrušiť ihneď, ako Rusko splní tieto požiadavky," povedal Seibert na pravidelnej tlačovej konferencii. Zopakoval tým pozíciu, na ktorej sa zhodli minulý mesiac zástupcovia skupiny najvyspelejších ekonomík G7. "V prípade, ak to bude vzhľadom na ich konanie nevyhnutné, sme však pripravení zaviesť ďalšie reštriktívne opatrenia a zvýšiť Rusku náklady," dodal hovorca.


Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier v nedeľu uviedol, že EÚ by mala postupne rušiť sankcie uvalené na Rusko pre jeho úlohu v ukrajinskej kríze, pokiaľ Moskva preukáže viditeľné úsilie v mierovom procese. "Sankcie nie sú samoúčelné. Mali by skôr pôsobiť ako motív na zmenu správania," povedal minister. Ako dodal, pokiaľ ruská vláda splní svoju úlohy v rámci mierovej dohody z Minska, je namieste uvažovať o postupnom rušení sankcií. "Všetko alebo nič je prístup, ktorý môže vyznievať dobre, avšak nefunguje," zdôraznil Steinmeier.


Európska únia uvalila na Moskvu sankcie v marci 2014 po ovládnutí ukrajinského polostrova Krym a vystupňovala ich v reakcii na podporu, ktorú Kremeľ poskytoval proruským separatistom na východe Ukrajiny. Terčom opatrení sú najmä popredné štátom kontrolované banky a ropné spoločnosti. O predĺžení protiruských sankcií má EÚ rozhodovať tento týždeň. Európska únia v piatok o rok predĺžila ekonomické sankcie voči Krymu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies