Merkelová: Nepochybujem, že v budúcnosti bude Slovensko zodpovedným partnerom

NETKY.SK • 26 August 2010, 07:14 • 2 min
Merkelová: Nepochybujem, že v budúcnosti bude Slovensko zodpovedným partnerom

Merkelová: Nepochybujem, že v budúcnosti bude Slovensko zodpovedným partnerom

slovakia

left justify in out

Nemecká kancelárka Angela Merkelová nemá pochybnosti o tom, že Slovensko a jeho nová vláda budú v budúcnosti zodpovedným partnerom. Vyjadrila sa tak dnes na margo neposkytnutia finančnej pomoci Grécku zo strany SR. Nad týmto krokom opätovne vyjadrila poľutovanie, ocenila však fakt, že slovenský parlament hlasoval za európsky ochranný val.
Merkelová poznamenala, že keby po júnových voľbách neprišlo k zmene vlády, celá pomoc Grécku by dopadla inak. "Som presvedčená, že v budúcnosti takéto problémy nebudeme mať," uviedla nemecká kancelárka na dnešnej tlačovej konferencii po stretnutí so slovenskou premiérkou Ivetou Radičovou, ktorá dnes absolvovala jednodňovú pracovnú návštevu Berlína.
Európska únia podľa Merkelovej musí riešiť problémy, ako je napríklad zlepšovanie dodržiavania zmlúv vrátane Paktu rastu a stability. Presvedčená je o potrebe existencie sankcií pre tých, ktorí nedodržiavajú pravidlá.
Radičová si váži otvorenosť a priamosť dnešného rokovania o dôležitých témach. Poukázala na zhodu v tom, že nedodržiavanie pravidiel hry, zmlúv a paktu stability sú pre EÚ a členov eurozóny vážnym poučením do budúcnosti. "Sme pripravení urobiť všetko pre to, aby sa takýto precedens už nikdy nezopakoval," zdôraznila s tým, že Slovensko bude zodpovedne dodržiavať dohodnuté pravidlá v rámci paktu stability. Taktiež je pripravené konsolidovať verejné financie, naštartovať ekonomický rast a tvorbu nových pracovných miest. Poukázala na to, že Slovensko bolo vždy stabilným prvkom EÚ, ktorým aj ostane, pričom bude obhajovať základné hodnoty únie, ktorými sú tolerancia, solidarita a demokracia.
Slovenská premiérka obhajovala stanovisko svojej krajiny k odmietnutiu vyše 800 miliónovej pôžičky Aténam.  Argumentovala nedodržiavaním paktu stability, nepravdivo vyhodnocovaným deficitom, ale aj bolestivými reformami, ktoré sa dotkli občanov SR. Je zástankyňou toho, aby krajiny európskej dvadsaťsedmičky dodržiavali pravidlá paktu a zabezpečila sa účinná kontrola, než aby sa otvárali témy, akým spôsobom meniť určovanie deficitu v konkrétnej krajine. Upozornila, že Slovensko malo na odmietnutie pôžičky Grécku morálne právo. "Takýto výkrik nahlas môže byť nápomocný k tomu, aby sme rýchlejšie naštartovali procesy ozdravenia, dodržiavania zmlúv a kritérií," domnieva sa Radičová.
Naďalej trvá na slovách vyslovených na adresu komisára EÚ pre hospodárske a menové záležitosti Olliho Rehna. Upozornila, že každý eurokomisár má jasne definované právomoci, pričom štátna zmluva medzi Slovenskom a Gréckom nie je v kompetencii posudzovania Rehna. "Treba vážiť slová, ako sa niekto vyjadruje o krajine a o občanoch SR," dodala.
Radičová avizovala, že bude žiadať oficiálne ospravedlnenie z Bruselu za vyjadrenia o nedostatočnej solidárnosti Slovenska v súvislosti s rozhodnutím Národnej rady SR neschváliť finančnú pomoc pre Grécko.
Merkelová poznamenala, že o žiadosti o ospravedlnenie čítala v nemeckých médiách. Na dnešnom stretnutí s Radičovou však diskutovali o tom, čo viedlo Slovensko k takémuto rozhodnutiu a ako to bude s Gréckom v budúcnosti. "Nepomôže nám, keď sa budeme navzájom kritizovať," poznamenala kancelárka. Vyjadrila presvedčenie, že sa určite nájde dohoda, pričom tak Nemecko, ako aj Slovensko sú zajedno v tom, že Európa stojí na báze stability.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies