Merkelová: Nemecko-poľské vzťahy sú úspešným príbehom

NETKY.SK • 18 Jún 2016, 08:38 • 2 min
Merkelová: Nemecko-poľské vzťahy sú úspešným príbehom

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová označila dnes nemecko-poľské diplomatické vzťahy za "úspešný príbeh", a to napriek nedávnym nezhodám medzi Berlínom a Varšavou. Merkelová to uviedla pri príležitosti 25. výročia podpísania nemecko-poľskej zmluvy o dobrých susedských vzťahoch.

slovakia

left justify in out

"Práve preto, že sme dobrými susedmi a priateľmi, dokážeme si vzájomne vyargumentovať i líšiace sa názory," povedala kancelárka pred stretnutím s poľským prezidentom Andrzejom Dudom v nemeckej metropole. Duda zakončil dnes v Berlíne svoju dvojdňovú oficiálnu návštevu krajiny, uvádza agentúra DPA.

 

Duda zdôraznil, že daná dohoda by mohla slúžiť ako vzor aj pre iné štáty. Oslavy podpísania bilaterálnej zmluvy sa však odohrávajú na pozadí vzrastajúcich obáv ohľadom prudkého posunu Varšavy smerom doprava. Berlín kritizuje postoj Poľska k migračnej politike. Európska komisia začiatkom mesiaca vydala oficiálnu námietku ohľadom nedávnych reforiem novej poľskej vlády, ktoré sú v celej Európe vnímané ako porušovanie ľudských práv.

 

Po tom, ako sa Duda vrátil dnes do vlasti, vzápätí privítal na poľskej pôde nemeckého prezidenta Joachima Gaucka, ktorý vyzval Poľsko aj ďalšie členské štáty EÚ, aby sa angažovali v riešení migračnej krízy. "Musíme konať okamžite," vyhlásil nemecký prezident na margo aktuálne najpálčivejšieho problému starého svetadielu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies