Merkelová: Nemecko nevyšle vojakov ani do Iraku, ani na Ukrajinu

NETKY.SK • 22 August 2014, 06:57 • 2 min
Merkelová: Nemecko nevyšle vojakov ani do Iraku, ani na Ukrajinu

BERLÍN - Nemecko nevyšle svojich vojakov ani do Iraku, ani na Ukrajinu, vyhlásila dnes na predvolebnej konferencii CDU v saskej Grimme predsedníčka kresťanských demokratov, spolková kancelárka Angela Merkelová.

slovakia

left justify in out

Podľa jej slov nemecká vláda zvažuje možnosť vyslania vojenských špecialistov na výcvik v rámci podpory síl bojujúcich proti extrémistom z Islamského štátu (IS).
      

Nemecko už v stredu oznámilo, že v spolupráci s ďalšími západnými štátmi podporí sily bojujúce proti džihádistom zbraňami a muníciou. Do procesov na Ukrajine nebude Bundeswehr nijako zasahovať. Vláda v Berlíne sa naďalej bude usilovať o riešenie tamojšej krízy diplomatickou cestou, poznamenala kancelárka a dodala, že Nemecko nevyšle svojich vojakov na riešenie problémov na Ukrajine.
      

Vyplýva to z informácií, ktoré prinieslo internetové vydanie denníkov Leipziger Volkszeitung a Ukrajinska pravda. Merkelová pricestuje v sobotu na jednodňovú návštevu Ukrajiny, po prvý raz od vypuknutia tamojšej krízy. Hlavnou témou jej rokovaní s najvyššími ústavnými činiteľmi hostiteľskej krajiny, prezidentom Petrom Porošenkom i premiérom Arsenijom Jaceňukom, bude aktuálna situácia v krajine, vzťahy medzi Kyjevom a Moskvou, ako aj konkrétne možnosti nemeckej pomoci krajine.
     

Nemecko sleduje v prípade ukrajinskej krízy dôsledne cieľ, ktorým by mali byť dohoda o prímerí a následne rokovania o riešení krízy, ako aj obnovenie riadneho režimu na ukrajinsko-ruskej štátnej hranici s pomocou Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) tak, aby sa zabránilo prenikaniu ruských ozbrojencov a dodávok zbraní na ukrajinské územie.
      

Už 31. augusta sa v spolkovej krajine Sasko konajú krajinské voľby, v ktorých je CDU favoritom s nádejou na zisk aj absolútnej väčšiny hlasov, ako naznačujú výsledky prieskumov verejnej mienky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona