Merkelová: Nemecko nechce meniť politiku jednej Číny

NETKY.SK • 12 December 2016, 17:58 • 2 min
Merkelová: Nemecko nechce meniť politiku jednej Číny

BERLÍN - Nemecko nezmení svoju politiku opierajúcu sa o princíp "jednej Číny", zdôraznila dnes v Berlíne spolková kancelárka Angela Merkelová na spoločnej tlačovej konferencii s chorvátskym premiérom Andrejom Plenkovičom.

slovakia

left justify in out

Pozorovatelia sa domnievajú, že jej výrok mal byť nepriamou reakciou na nedeľňajšie vyjadrenia budúceho prezidenta USA Donalda Trumpa.

 

Princíp "jednej Číny" je odvodený od uznávania existencie jediného čínskeho štátu, ktorým je Čínska ľudová republika. Na základe toho štáty uplatňujúce tento princíp vnímajú vedenie v Pekingu ako jediné čínske vedenie a neuznávajú napríklad Taiwan ako nezávislý štát.

 

Trump sa v rozhovore pre spravodajskú televíznu stanicu Fox News nechal počuť, že Spojené štáty sa nemusia nevyhnutne pridržiavať politiky "jednej Číny". Po nedávnom telefonáte s taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen tým zrejme znova rozhnevá Peking.

 

Trump v rozhovore pre Fox News povedal, že síce plne chápe doterajší postoj USA v uznávaní uvedenej politiky, "ale nevie, prečo by ňou Washington musel byť viazaný, pokiaľ neuzavrie s Čínou dohodu týkajúcu sa iných vecí vrátane obchodu".

 

Zároveň poznamenal, že si neželá, aby mu Čína "rozkazovala", a zopakoval, že telefonát s taiwanskou prezidentkou začiatkom decembra bol veľmi krátky. Cieľom taiwanskej predstaviteľky bolo len zagratulovať mu k víťazstvu v novembrových prezidentských voľbách.

 

Trump však opätovne poukázal aj na to, že Čína podľa jeho názoru škodí Spojeným štátom devalváciou, zdaňovaním dovozu z USA a budovaním "mohutnej pevnosti" v Juhočínskom mori.

Peking vyjadril v reakcii na slová budúceho prezidenta USA "vážne znepokojenie".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona