Merkelová: Nemecko, Francúzsko a Taliansko sú "jednotné" aj napriek brexitu

NETKY.SK • 28 Jún 2016, 07:55 • 2 min
Merkelová: Nemecko, Francúzsko a Taliansko sú "jednotné" aj napriek brexitu

BERLÍN - Nemecko, Francúzsko a Taliansko sú "jednotné" aj napriek plánom Británie vystúpiť z Európskej únie a chcú dodať bloku "nový impulz", ktorý posilní jeho bezpečnosť, ekonomický rast a konkurencieschopnosť. Vyhlásila to dnes nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Kancelárka sa takto vyjadrila v Berlíne po dnešných stretnutiach s talianskym premiérom Matteom Renzim, francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom a predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom, ktoré boli venované tzv. brexitu. Stretnutia boli zatienené rozdielmi v názore na to, či treba nútiť Britániu do urýchleného "rozvodu".

 

"Musíme sa spoločne brániť odstredivým silám v rámci EÚ tak, že prinesieme nový impulz: presadzovaním spoločného bezpečnostného plánu v boji proti terorizmu a jednotnej utečeneckej politiky, a tiež posilňovaním ekonomického rastu a konkurencieschopnosti," dodala Merkelová, ktorú citovala tlačová agentúra DPA.

 

Lídri Nemecka, Francúzska a Talianska sa takisto zhodli, že rokovania s Britániou o jej odchode nebudú, kým Londýn oficiálne neoznámi Európskej únii svoj úmysel vystúpiť.

 

Merkelová na tlačovej konferencii v Berlíne uviedla: "Dohodli sme sa, že nebudú oficiálne ani neoficiálne rozhovory" s Britániou, kým Londýn neuplatní článok 50 Lisabonskej zmluvy. Práve ten upravuje proces odchodu krajiny z EÚ a stanovuje, že Británia bude mať na rokovania o svojom odchode dva roky.

 

Merkelová sa snaží udržať na uzde nátlak, aby Londýn urýchlene podnikol kroky ohľadne brexitu.

"Nemôžeme si dovoliť vyčkávanie... ale mám určité pochopenie pre to, že Británia žiada určitý čas na analyzovanie situácie," uviedla Merkelová na dnešnej skoršej tlačovej konferencii.

 

Britský premiér David Cameron zopakoval dnes svoje predchádzajúce vyhlásenie, že uplatnenie článku 50 Lisabonskej zmluvy, ktorý spúšťa rokovania o odchode Británie, plánuje prenechať svojmu nástupcovi - a toho si zvolí Konzervatívna strana do niekoľkých mesiacov. Cameron oznámil svoje odstúpenie po tom, čo Briti v referende 23. júna odhlasovali vystúpenie z únie a premiérov tábor za zotrvanie v EÚ prehral.

 

Cameron v predchádzajúcich dňoch povedal, že je nepravdepodobné, aby bol jeho nástupca vybratý ešte pred snemom konzervatívcov, naplánovaným na október.

 

Kľúčový výbor Konzervatívnej strany oznámil, že nominácie na Cameronov post budú určené už tento týždeň, pričom nový líder by mal byť známy najneskôr v septembri.

 

Cameron dnes počas prvého prejavu pred britskými zákonodarcami od referenda povedal, že Británia "teraz" nepodá oficiálne oznámenie o odchode z EÚ, keďže najprv si musí "stanoviť, aký druh vzťahu" chce mať s úniou.

 

Americký minister zahraničných vecí John Kerry varoval EÚ pred "pomstychtivým" prístupom k Británii a vyzval lídrov, aby konali "zodpovedne, citlivo" a strategicky.

 

Taliansky premiér Renzi pred odletom na dnešné stretnutie v Berlíne vyhlásil pred talianskym Senátom, že "posledné, čo Európa potrebuje, je viesť celý rok diskusie o týchto procedúrach".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies