Merkelová: Nemci sa nemôžu obrátiť k svojej nacistickej minulosti chrbtom

NETKY.SK • 2 Máj 2015, 17:19 • 2 min
Merkelová: Nemci sa nemôžu obrátiť k svojej nacistickej minulosti chrbtom

BERLÍN - Nemecko sa jednoducho nemôže oddeliť od svojej nacistickej minulosti deliacou čiarou a musí zostať citlivé na škody, ktoré spôsobilo ďalším krajinám vrátane Grécka. Povedala dnes pred 70. výročím ukončenia druhej svetovej vojny nemecká kancelárka Angela Merkelová.

slovakia

left justify in out

Vo svojom pravidelnom týždennom videopríhovore uviedla, že sa teší na spomienkovú akciu 10. mája v Moskve s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Merkelová a ďalší čelní predstavitelia svetovej politiky sa odmietli zúčastniť v Moskve na tradičnej vojenskej prehliadke 9. mája pre napätie vo vzťahu s Ruskom po jeho anexii a bojoch na Ukrajine.

 

V Berlíne si dnes pripomenuli 70. výročie ukončenia Bitky o Berlín.

"Od minulosti sa nemožno oddeliť čiarou," zdôraznila Merkelová. Odmietla tak želanie mnohých povojnových generácií Nemcov.

 

"Je to vidno v debate s Gréckom a ďalšími európskymi krajinami. My Nemci máme osobitnú zodpovednosť byť bdelí, citliví a uvedomovať si, čo sme urobili počas nacistickej éry i trvalú škodu spôsobenú v ďalších krajinách. Mám pre to obrovské pochopenie," citovala ju tlačová agentúra Reuters.

 

Nemecký prezident Joachim Gauck dnes opätovne rozdúchal debatu o reparáciách, keď povedal, Nemecko by malo zvážiť grécku požiadavku na reparácie za nacistickú okupáciu vo výške 279 miliárd eur.

 

Nemecká vláda doteraz všetky výzvy Grécka na odškodnenie odmietla s tým, že už svoje povinnosti voči nemu splatila, vrátane platby vo výške 115 miliónov mariek v roku 1960.

 

"Je to správna vec pre krajinu, ktorá si je vedomá minulosti ako naša, aby zvážila, aké možnosti by boli na reparácie," povedal Gauck novinám Süddeutsche Zeitung.

 

Podľa ministerstva financií povojnové nemecké vlády už zaplatili spolu 71 miliárd eur za škody spôsobené nacistami.

 

Gauck tiež povedal, že Nemci by mali preskúmať aj ďalšie zabudnuté stránky vojny.

"Urobili sme skutočne veľa pri vyrovnávaní sa s našou nacistickou minulosťou. Existujú však obete, ktoré neboli vôbec vzaté v úvahu alebo boli vzaté nedostatočne - napríklad sovietski vojnoví zajatci," citovala ho agentúra Reuters.

 

Prízrak nacistickej éry stále znepokojuje Nemecko vo forme neonacistov, ktorí pravidelne demonštrujú proti imigrantom a žiadateľom o azyl a príležitostne siahnu aj k násiliu.

 

Jeden člen takejto ultrapravicovej skupiny stojí v súčasnosti pred súdom za smrť ôsmich Turkov a Gréka.

Na odborárskom mítingu vo Weimare vo štvrtok boli štyria ľudia zranení a 29 zadržaných po tom, ako ultrapravicoví demonštranti vtrhli na pódium k rečníkovi, zobrali mu mikrofón a kričali doň nacistické heslá, pripomenula agentúra Reuters.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona