Merkelová: Nechoďte na demonštrácie proti islamizácii Nemecka

NETKY.SK • 31 December 2014, 13:07 • 2 min
Merkelová: Nechoďte na demonštrácie proti islamizácii Nemecka

BERLÍN - Na ústup z protiislamských pozícií vyzvala účastníkov demonštrácií organizovaných občianskou iniciatívou PEGIDA (Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu) nemecká kancelárka Angela Merkelová.

slovakia

left justify in out

V poradí už desiatom novoročnom prejave apelovala na občanov, aby sa k demonštrantom nepridávali, pretože hoci skandujú - tak ako ľudia v bývalej NDR pred 25 rokmi - "My sme ľud", v skutočnosti im ide o niečo iné: o vyčlenenie zo spoločnosti na základe farby pleti či náboženstva.
      

"Všetkým, ktorí chodia na takéto demonštrácie, odkazujem: Nenasledujte tých, ktorí na ne vyzývajú! V ich srdciach sú často predsudky, chlad či dokonca nenávisť," povedala Mekerlová v príhovore, ktorý televízia odvysiela dnes o 18.00 h.
     

Iniciatíva PEGIDA zorganizovala niekoľko demonštrácií v Drážďanoch. Na zatiaľ poslednej sa 22. decembra zišlo okolo 17.500 ľudí. Protesty sa uskutočnili aj v iných mestách, ale neboli ani zďaleka také početné. Ich organizátori tvrdia, že nie sú proti imigrantom, ale proti islamskému extrémizmu a prílivu azylantov. Prieskum ukázal, že s ich názormi sympatizuje do istej miery tretina Nemcov.
      

Merkelová pripomenula, že kvôli zahraničným krízam je momentálne vo svete najviac utečencov od konca druhej svetovej vojny, pričom mnohí unikli smrti. Podľa nej je  samozrejmé, že sme sa im poskytuje pomoc a je komplimentom pre Nemecko, keď v ňom môžu bez strachu vyrastať deti prenasledovaných ľudí. "Prisťahovalectvo je víťazstvo pre nás pre všetkých," konštatovala nemecká kancelárka.
      

V súvislosti s krízou na Ukrajine vyzdvihla Merkelová jednotu Európy. "Niet pochýb o tom, že chceme bezpečnosť v Európe spolu s Ruskom, nie proti Rusku," vyhlásila. Rovnako však niet pochýb o tom, že Európa nemôže a nebude akceptovať údajné právo silnejšieho, ktorý porušuje medzinárodné právo.
      

Slobodný svet sa aj s prispením Nemecka postavil proti vyčíňaniu militantov z Islamského štátu v Sýrii a Iraku, pretože "ohrozuje aj naše hodnoty" povedala Merkelová. K nemeckému predsedníctvu v skupine siedmich priemyselne vyspelých krajín (G7) v roku 2015 kancelárka uviedla, že sa bude osobne zasadzovať za ochranu podnebia, no na to je treba konečne prijať nové záväzné dohody.
      

V súvislosti s víťazstvom Nemecka na tohtoročných majstrovstvách sveta vo futbale Merkelová zdôraznila význam súdržnosti. "Je to základ nášho úspechu," konštatovala s tým, že súdržnosť krajiny by tiež mohla pomôcť zvládnuť budúce úlohy, ako je digitálna revolúcia a starnutie spoločnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies