Merkelová nechce dohodu o Grécku za každú cenu, Tsipras žiada čestný kompromis

NETKY.SK • 12 Júl 2015, 18:05 • 2 min
Merkelová nechce dohodu o Grécku za každú cenu, Tsipras žiada čestný kompromis

BRUSEL - Nebude dohoda o záchrane Grécka za každú cenu.

slovakia

left justify in out

Týmito slovami opísala nemecká kancelárka Angela Merkelová dianie na dnešnom krízovom summite eurozóny v Bruseli.

 

"Tá najdôležitejšia hodnota - dôvera a spoľahlivosť - bola stratená pri rokovaniach s Aténami," upozornila Merkelová novinárov.

 

Na strane druhej, francúzsky prezident Francois Hollande médiám zdôraznil, že najvyšší lídri eurozóny by mali rozhodnúť už dnes, či Grécko bude zajtra v eurozóne.

 

Hollande zdôraznil, že Francúzsko urobí na dnešnom mimoriadnom summite eurozóny všetko pre dosiahnutie dohody, ktorá by umožnila Grécku zostať v menovej únii. Francúzsky prezident zároveň odmietol návrh, ktorý v sobotu koloval nemeckými a svetovými médiami, o dočasnom, päťročnom vystúpení Grécka z eurozóny.

 

Vyhlásenia Merkelovej a Hollanda akoby potvrdili názory niektorých európskych médií, že eurozóna sa vo vzťahu k novej finančnej pomoci pre Grécko rozdelila na dva tábory, na "holubice" a "supov". Medzi tie umiernenejšie krajiny, ochotné pristúpiť na dohodu s Aténami, patrí Francúzsko, Španielsko a Taliansko, kým do tábora "prísnych" krajín médiá okrem Nemecka zaraďujú aj Fínsko, Holandsko či Rakúsko.

 

Grécky premiér Alexis Tsipras po príchode na eurosummit uviedol, že je možné, aby 19 lídrov ešte dnes dosiahlo "čestný kompromis", ktorý dlhujú Európanom. Podľa jeho slov dohodu možno dosiahnuť ešte dnes večer, ak si ju budú želať všetky strany.

 

Premiéri a prezidenti štátov a vlád 19 krajín eurozóny začali rokovať v stanovenom termíne, o 16.00 h miestneho času. Rozhodujú o tom, či sú, alebo nie vhodné podmienky na začatie rokovaní s Aténami na novom programe finančnej pomoci. Pre Grékov by išlo by už o tretí program svojho druhu v posledných piatich rokoch.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies