Merkelová nebude v utečeneckej kríze navrhovať zdanlivé riešenia

NETKY.SK • 17 Október 2015, 07:03 • 2 min
Merkelová nebude v utečeneckej kríze navrhovať zdanlivé riešenia

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová ubezpečila občanov svojej krajiny, že vie o ich obavách súvisiacich s utečeneckou krízou a berie ich vážne. Napriek tomu im nebude predstierať žiadne zdanlivé riešenia, povedala v rozhovore pre sobotňajšie vydanie novín Frankfurter Allgemeine Zeitung.

slovakia

left justify in out

Zdôraznila, že Nemecko dokáže kontrolovať svoje hranice a od každého žiadateľa o azyl vyžaduje, aby rešpektoval jeho zákony. Merkelová je presvedčená, že vhodnou reguláciou sa dá počet utečencov znížiť. Zároveň je jasné, že Nemecko sa nemôže izolovať od vojen vo svete ako pred päťdesiatimi rokmi.

 

Kancelárka opäť varovala pred xenofóbiou: "Musíme brať vážne obavy ľudí, ale bez toho, aby sme im predstierali pseudoriešenia. (...) Musíme si úprimne povedať, kde musíme byť lepší, kde sú nedostatky. No jasné je aj to, že ľudí, ktorí idú na ulicu plní nenávisti a nepriateľstva voči iným, by občania nemali nasledovať".

 

Predsedníčka Kresťanskodemokratickej únie oponovala obvineniam, že málo hovorí o možnostiach ochrany hraníc Nemecka. "Dokážeme samozrejme kontrolovať naše hranice. Ale nemôžeme a nechceme ich úplne zatvoriť, to by sa (...) nepodarilo ani pomocou plota, ako ukázal príklad Maďarska," uviedla Merkelová.

 

Nemecko má podľa nej silné základy v podobe ústavy, sociálneho trhového hospodárstva, členstva v EÚ a NATO a bezpečnosti Izraela. "Tieto piliere nás budú vždy niesť. A každý, kto k nám príde a bude tu mať slobodu praktizovať svoje náboženstvo a vyjadriť svoj názor, musí tieto piliere akceptovať," povedala nemecká kancelárka s tým, že to platí pre všetkých.

 

Merkelová sa tiež vyjadrila k otázke, či by Turecko malo byť klasifikované ako takzvaná bezpečná krajina. Hoci obavy vyvoláva dodržiavanie ľudských práv a situácia Kurdov, v zásade by bolo podľa nej nesprávne odmietnuť Turecku tento štatút. Turecko je kandidátskou krajinou EÚ a ako taká je jediná, ktorá nemá štatút bezpečnej krajiny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona