Merkelová navrhuje zlepšiť spoluprácu pri výmene informácií tajných služieb

NETKY.SK • 10 Január 2015, 18:26 • 2 min
Merkelová navrhuje zlepšiť spoluprácu pri výmene informácií tajných služieb

HAMBURG - Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa dnes zasadzovala za zlepšenie spolupráce pri výmene informácií tajných služieb medzi európskymi štátmi i v rámci EÚ.

slovakia

left justify in out

Vyslovila sa tak v reakcii na vlnu teroristických útokov vo Francúzsku, ktoré si v priebehu troch dní vyžiadali 17 obetí na životoch.
      

Podľa kancelárky nemecké bezpečnostné služby pracujú dobre, i keď upozornila, že stále existuje priestor na zlepšovanie. Pripustila zvýšenie rozpočtu pre políciu a bezpečnostné zložky.
      

Agentúra DPA, ktorá o Merkelovej vyhlásení informovala, uviedla, že v nedeľu sa v Paríži uskutoční stretnutie ministrov vnútra EÚ s ich americkým partnerom Ericom Holderom. Cieľom schôdzky je diskusia o čo najlepšej reakcii týchto krajín na hrozby v podobe terorizmu a extrémizmu.  
      

Merkelová sa v nedeľu spolu s ďalšími lídrami v Paríži zúčastní na pochode, ktorým si obyvatelia Francúzska uctia pamiatku 17 obetí tohtotýždňových teroristických útokov a vyjadria podporu tradičným hodnotám Francúzskej republiky. 
      

Francúzska vláda po prvých analýzach útokov v Paríži priznala, že došlo k zlyhaniu bezpečnostných služieb, keďže sa nepodarilo predísť ani streľbe v redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktorej páchateľmi boli dvaja bratia hlásiaci sa k islamizmu, ani štvrtkovému útoku na policajnú hliadku na juhoparížskom predmestí Montrouge, kde bola smrteľne zranená mladá policajtka. Páchateľ tohto útoku potom v piatok v Paríži prepadol supermarket s kóšer potravinami, kde niekoľko hodín zadržiaval skupinu rukojemníkov, pričom štyroch z nich zastrelil. Elitné policajné jednotky všetkých troch útočníkov v piatok pri takmer simultánnej akcii usmrtili. Polícia pátra po partnerke jedného z nich.    



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies