Merkelová navrhuje školenia pre utečencov

NETKY.SK • 25 Október 2015, 08:48 • 2 min
Merkelová navrhuje školenia pre utečencov

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa domnieva, že je dôležité pokúsiť sa o rýchlu integráciu prichádzajúcich ľudí do spoločnosti s tým, že podčiarkla dôležitosť pracovných miest, vzdelávania a učenia sa nemeckého jazyka, píše agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Merkelová v rámci pravidelného víkendového vysielania uviedla, že Nemecko sa už poučilo z lekcií nadobudnutých v 60. rokoch, keď tam prichádzalo množstvo tureckých prisťahovalcov tvorených "pozvanými robotníkmi". Pri týchto pracovníkoch sa predpokladalo, že sa nakoniec vrátia domov, namiesto toho však mnohí ostali v Nemecku až po súčasné generácie.

 

Menej vzdelaným utečencom by mali byť poskytnuté školenia na pomoc získať zamestnanie a deti by mali ísť rýchlo do škôl, povedala Merkelová.

 

Kancelárka preto navrhuje 600-hodinové kurzy zamerané na integráciu, ktoré pomôžu utečencom naučiť sa jazyk, kultúru a ktoré by sa mohli začať ešte pred oficiálnym zaručením azylu.

 

Berlínske úrady sa urýchlene snažia vybudovať dočasné ubytovanie pre tisícku nových prisťahovalcov, ktorých plánujú umiestniť do bývalého areálu Letiska Berlín-Tempelhof ležiacom pri metropole.

 

Predstavitelia hlavného mesta dnes uviedli, že cez tento víkend očakávajú príchod ďalšej tisícky nových utečencov, ktorí tam smerujú cez rakúske hranice.

 

Kapacity 90 tamojších ubytovacích zariadení sú podľa vyhlásenia hlavného mesta naplnené. Hasiči, vojaci, záchranári, humanitárni pracovníci a dobrovoľníci preto narýchlo stavajú 73 veľkých stanov v hangári tohto známeho letiska, ktoré uzavreli v roku 2008. Do nového utečeneckého tábora už mieria zdravotníci a ďalší personál.

V Nemecku vstupuje dnes do platnosti nové sprísnené azylové právo.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies