Merkelová: Migračná kríza európske slobody neobmedzí

NETKY.SK • 13 Apríl 2016, 08:33 • 2 min
Merkelová: Migračná kríza európske slobody neobmedzí

BERLÍN - Snaha Nemecka vyriešiť migračnú krízu nezmení jeho oddanosť slobode slova, vyhlásila dnes nemecká kancelárka Angela Merkelová.

slovakia

left justify in out

Reagovala tak na podnet tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý podal v Nemecku návrh na trestné stíhanie tamojšieho komika Jana Böhmermanna. Komik sa mal voči tomuto politikovi dopustiť urážky na cti, keď o ňom prečítal v televízii satirickú báseň.

 

Ostrá reakcia Turecka, ktorú inicioval samotný prezident, uviedla podľa agentúry AP Merkelovú do nepríjemnej situácie. Nemecká kancelárka totiž presadzuje európsko-tureckú spoluprácu na zmiernenie prílevu migrantov do Európy.

 

Nájsť politické riešenie migračnej otázky je podľa Merkelovej v záujme Turecka i Európskej únie. Sloboda slova, názorov a akademickej obce naďalej platia, sú však od toho absolútne oddelené.

 

Žiadosť Turecka sa podľa Merkelovej posudzuje "mimoriadne dôkladne". Kancelárka zopakovala dnešné vyhlásenie hovorcu vlády Steffena Seiberta, že rozhodnutie padne v priebehu niekoľkých dní.

 

Erdoganovým podnetom, ktorý po formálnej stránke nie je priamo trestným oznámením, sa momentálne zaoberá nemecká vláda, keďže s prípadným trestným stíhaním musí podľa nemeckých zákonov vysloviť súhlas.

 

Merkelová sa spolu s vládou od básne síce dištancovali, podľa nich však ide legitímne vyjadrenie slobody prejavu.

 

Böhmermannu báseň, ktorá zaznela 31. marca vo vysielaní nemeckej verejnoprávnej televízie ZDF, turecká vláda označila za neprijateľnú a vyzvala na potrestanie komika za urážku hlavy štátu. Böhmermann totiž hovoril o Erdoganovi ako o "profesionálnom idiotovi" či osobe uchyľúcej sa k pohlavnému styku so zvieratami.

 

Uvedená báseň následne vyvolala diplomatickú roztržku medzi Nemeckom a Tureckom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies