Merkelová: Kroky ECB nemôžu nahradiť reformy

NETKY.SK • 20 Január 2015, 09:29 • 2 min
Merkelová: Kroky ECB nemôžu nahradiť reformy

ESCHBORN – Žiadne rozhodnutie Európskej centrálnej banky (ECB) nesmie viesť k tomu, že rozpočtové reformy a reformy v oblasti konkurencieschopnosti budú mať nižšiu prioritu. V pondelok to uviedla nemecká kancelárka Angela Merkelová.

slovakia

left justify in out

„Mám iba jednu prosbu... a smerujem ju na všetkých predstaviteľov ECB. Musíme sa vyhnúť tomu, aby akékoľvek rozhodnutie ECB mohlo vyvolať dojem, že to, čo je potrebné urobiť v rozpočtovej oblasti a v oblasti konkurencieschopnosti, je možné zatlačiť do úzadia,“ povedala Merkelová na stretnutí s podnikateľmi v centrále nemeckej burzy cenných papierov. Šéf ECB Mario Draghi bol počas jej vystúpenia v publiku.

 

„Môže sa ľahko stať, že ľudia uveria, že jedno môže nahradiť druhé,“ povedala Merkelová. „To určite nie je možné. Tlak na zlepšenie konkurencieschopnosti v Európe musíme udržať, inak nám nič nepomôže a myslím skutočne nič,“ doplnila. 

 

ECB je pod rastúcim tlakom, aby pristúpila k radikálnemu uvoľneniu menovej politiky. Spotrebiteľské ceny v eurozóne v decembri klesli o 0,2 %, čo bola najnižšia úroveň od septembra 2009. To je hlboko pod cieľovou úrovňou tesnej menej ako 2 %, ako aj pod hodnotou 1 %, ktorú považuje ECB za "nebezpečnú zónu" pre cenovú stabilitu. Za jeden z posledných nástrojov, ktoré môže nasadiť v boji proti riziku deflácie, sa považuje tlačenie peňazí prostredníctvom skupovania vládnych dlhov, známe tiež ako politika kvantitatívneho uvoľňovania. ECB už stlačila svoju základnú úrokovú sadzbu na rekordné dno 0,05 % a komerčným bankám ponúkla dlhodobé lacné úvery. Kľúčové rozhodnutie pristúpiť k nákupom vládnych dlhopisov by mohla ECB podľa agentúry Reuters oznámiť už tento týždeň.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona