Merkelová je prístupná rozhovorom s Asadom o Sýrii - Rusko to privítalo

NETKY.SK • 24 September 2015, 22:58 • 2 min
Merkelová je prístupná rozhovorom s Asadom o Sýrii - Rusko to privítalo

BERLÍN - Každé riešenie konfliktu v Sýrii musí zahŕňať aj prezidenta Bašára Asada, vyhlásila dnes nemecká kancelárka Angela Merkelová po summite Európskej únie o utečencoch v Bruseli.

slovakia

left justify in out

"Musíme sa rozprávať s mnohými zainteresovanými predstaviteľmi, vrátane Asada," povedala podľa tlačovej agentúry DPA Merkelová. Rusko tento vývoj privítalo.

 

Postoj nemeckej kancelárky sa zhoduje s názormi ruského prezidenta Vladimira Putina, uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pre ruskú tlačovú agentúru Interfax. Bolo "nerealistické" vylúčiť "legitímneho prezidenta" Sýrie z riešenia krízy v krajine, dodal.

 

Rusko je blízkym spojencom Sýrie a Asadovmu režimu posiela zbrane.

 

Zatiaľ odmietajú rozhovory s Asadom najmä Spojené štáty, Británia a Francúzsko.

 

Podľa vládnych kruhov v Berlíne však Merkelovej vyhlásenie nie je obratom o 180 stupňov. Nie je totiž žiadnou názorovou novinkou, že sýrsky prezident, ktorého zatiaľ Západ izoluje, mal byť zapojený do rokovaní o riešení sýrskej krízy, uviedli nemecké vládne zdroje. Najväčším problémom bolo zhromaždiť všetky strany okolo stola na mierové rokovania. Teda aj Rusko, Irán a Saudskú Arábiu.

 

Vzhľadom na časové obmedzenie je nepravdepodobné, že Merkelová bude mať príležitosť rozprávať sa s Putinom na Summite OSN o udržateľnom rozvoji v New Yorku, ktorý sa bude konať od piatka 25. septembra do soboty 26. septembra.

 

Na budúci týždeň však bude v New Yorku na Valnom zhromaždení OSN nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier.

 

Steinmeier dnes večer pred parížskym stretnutím s francúzskym a britským partnerom, ako aj so šéfkou diplomacie EÚ vyhlásil, že treba podniknúť rozhodné kroky na zmiernenie konfliktu v Sýrii. Zahynulo tam už 250.000 ľudí a nastal exodus 12 miliónov obyvateľov.

 

Spoločnej akcii medzinárodného spoločenstva by už viac nemali brániť protichodné záujmy. "Naliehavo potrebujeme spoločnú iniciatívu, ktorá zaručí, že Sýria zostane jednotným a sekulárnym štátom," povedal Steinmeier. Znova zdôraznil, že neexistuje vojenské riešenie konfliktu v Sýrii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies