Merkelová: Je neisté, či bude najnovšia ukrajinská mierová iniciatíva úspešná

NETKY.SK • 7 Február 2015, 12:37 • 2 min
Merkelová: Je neisté, či bude najnovšia ukrajinská mierová iniciatíva úspešná

MNÍCHOV - Úspech najnovšej francúzsko-nemeckej mierovej iniciatívy pre Ukrajinu nie je zaručený, upozornila dnes vo svojom vystúpení na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová, ktorá v piatok spolu s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom rokovala v Moskve s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Nie je jasné, či (naša iniciatíva) bude úspešná, ale stojí za to riskovať to. Dlhujeme to prinajmenšom ... ľuďom na Ukrajine," citovala Merkelovú tlačová agentúra DPA. Hovorila o kyvadlovej diplomacii, na ktorú sa podujala spoločne s francúzskym prezidentom. Vo štvrtok rokovali v Kyjeve a v piatok v Moskve. Kancelárka trvala na tom, že ukrajinskú krízu "nemožno vyriešiť vojenskými prostriedkami" a sú potrebné "zásadné kroky", aby sa veľmi porušovaná septembrová mierová dohoda "naplnila životom". Západ by mal voči Rusku využiť skôr ekonomický nátlak ako posilňovanie ukrajinskej armády, povedala.
      

Podľa jej slov je cieľom iniciatívy dosiahnuť bezpečnosť v Európe v spolupráci s Ruskom, nie proti Rusku, citovala ju agentúra Reuters. Merkelová vo svojom vystúpení v Mníchove vyjadrila "veľké pochybnosti" o tom, či je múdre dodávať zbrane na Ukrajinu. Podľa tlačovej agentúry AP tak vypichla pochybnosti Európy o kroku presadzovanom Spojenými štátmi. "V regióne už je veľké množstvo zbraní a nevidím, že by to viedlo to k situácii, v ktorej by som videla riešenie," poznamenala dodávajúc, že koordinuje svoju politiku s Washingtonom.
      

Nemecká spolková kancelárka ďalej zopakovala obvinenia, že Rusko svojím konaním na Ukrajine porušilo medzinárodné právo. "Tí, ktorí chcú byť súčasťou medzinárodného spoločenstva, musia prijať hodnoty medzinárodného spoločenstva," zdôraznila.
      

Jej prejav na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii si vypočuli aj ukrajinský prezident Petro Porošenko a americký viceprezident Joe Biden, s ktorými sa Merkelová po svojom vystúpení zišla na trojstrannom rokovaní. Na konferencii sa zúčastňujú aj ministri zahraničných vecí Ruska a USA, Sergej Lavrov a John Kerry.
      

Hovorca ukrajinskej armády medzičasom oznámil. že v bojoch na východe Ukrajiny bolo za uplynulých 24 hodín päť ukrajinských vojakov zabitých a 26 zranených. Podľa jeho slov separatisti podporovaní Ruskom zhromažďujú sily na novú ofenzívu proti obliehanému východoukrajinskému mestu Debaľceve. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona