Merkelová hovorí vo svojom novoročnom prejave o teroristickej hrozbe v Nemecku

NETKY.SK • 31 December 2016, 07:22 • 2 min
Merkelová hovorí vo svojom novoročnom prejave o teroristickej hrozbe v Nemecku

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová hovorí vo svojom novoročnom prejave o teroristickej hrozbe v Nemecku a dodáva, že jej vláda podnikne všetky nevyhnutné kroky na to, aby zaistila bezpečnosť v krajine. Text vopred nahraného televízneho prejavu kancelárky, ktorý dnes večer o 19.15 SEČ odvysiela nemecká verejnoprávna televízna stanica ZDF, zverejnili dnes nemecké médiá.

slovakia

left justify in out

Merkelová v ňom opäť obhajuje svoje kontroverzné rozhodnutie otvoriť v septembri minulého roka nemecké hranice pre migrantov, ktorí uviazli v Maďarsku. Ďalej tvrdí, že práve bombardovanie sýrskeho mesta Aleppo ukázalo, aké "dôležité a správne" bolo poskytnúť ochranu tým, ktorí utekajú pred hrôzami vojny.

 

Kancelárka hovorí aj o sérii teroristických útokov, ktoré Nemecko zažilo v roku 2016 a ktorých vyvrcholením bol decembrový útok kamiónom na vianočných trhoch v Berlíne, pri ktorom zahynulo 12 osôb. Tieto udalosti vníma ako ťažké skúšky pre svoju krajinu.

 

Je podľa nej tiež evidentné, že islamistickí teroristi sa na Nemcov zameriavajú už mnoho rokov a islamistický terorizmus je pre Nemecko aktuálne najväčšou hrozbou. V prejave pritom spomína aj na júlový útok v regionálnom vlaku v Bavorsku, ktorého páchateľom bol 17-ročný Afganec, ktorý na cestujúcich zaútočil sekerou a nožom, pričom zranil 20 ľudí.

 

Kancelárka v tejto súvislosti dodáva, že je "mimoriadne trpké a odporné, ak teroristické útoky páchajú ľudia, ktorí v našej krajine údajne hľadajú ochranu". Takými činmi podľa jej slov len zosmiešňujú ľudí, ktorí sa im snažili pomôcť.

 

Merkelová ďalej hovorí, že jej vláda sa bude aj v nadchádzajúcom roku snažiť o posilňovanie bezpečnosti krajiny, pričom Berlín podľa jej slov bude "tak rýchlo, ako to len bude možné" realizovať opatrenia, ktoré si v tejto súvislosti vyžadujú politické či právne zmeny.

 

"Spolu sme silnejší," hovorí Merkelová a dodáva, že Nemecko je silnejšie než svet terorizmu, ktorý je plný nenávisti. Kancelárka však zároveň uznáva, že mnoho ľudí má akýsi pocit, že svet ako sme ho poznali sa v roku 2016 rozpadol.

 

Zároveň ale odsudzuje skreslené tvrdenia, vďaka ktorým podľa nej ľudia veria, že Európska únia ba dokonca ani parlamentná demokracia už viac nefungujú. EÚ podľa nej v tomto roku utŕžila ranu rozhodnutím Británie o vystúpení a teraz by sa mala zamerať na to, čo "môže naozaj spraviť lepšie než národné štáty", pričom aktuálnym výzvam musí čeliť ako celok.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona