Merkelová, Hollande a Renzi sú za zintenzívnenie spolupráce v sfére obrany

NETKY.SK • 23 August 2016, 06:46 • 2 min
Merkelová, Hollande a Renzi sú za zintenzívnenie spolupráce v sfére obrany

NEAPOL - Za rozšírenie spolupráce v oblasti obrany a zintenzívnenie výmeny informácií tajných služieb sa po dnešných rokovaniach s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom a talianskym premiérom Matteom Renzim vyslovila na palube lietadlovej lode Giuseppe Garibaldi pri juhotalianskom Neapole nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová.

slovakia

left justify in out

Podľa jej slov jestvuje v súvislosti s krízami vo svete, občianskou vojnou v Sýrii a hrozbou islamistického teroru pocit, že sa musí urobiť "viac pre našu vnútornú i vonkajšiu bezpečnosť".

 

Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

 

Európa by mala vziať väčšmi ako v súčasnosti do rúk vlastnú obranu, vyhlásil pri tejto príležitosti najvyšší francúzsky predstaviteľ Francois Hollande. Podľa jeho slov by Európska únia mala investovať do spoločného úsilia o obranu ďalšie finančné prostriedky. Francúzsko by na to poskytlo svoj príspevok, zdôraznil.

 

Taliansky premiér Matteo Renzi na ostrove Ventotene odmietol názory euroskeptikov. "Nikto z nás si nemyslí, že problémy, ktorým čelíme, možno ľahko vyriešiť," vyhlásil. Zároveň poznamenal, že aj keď si niekto myslí, že problémom je Európa, je to presne naopak.

 

Podľa Renziho slov je pre Európu povinnosťou zachraňovať ľudí, ktorí v Stredozemnom mori riskujú vlastné životy. Do Talianska dorazilo, ako pripomenul, od začiatku roka 2016 okolo 102.000 utečencov a ilegálnych migrantov. Väčšina z nich sa do krajiny dostala na palube plavidiel prevádzačov z Líbye.

 

Boj proti prevádzačom nemožno zvládnuť bez spolupráce s Tureckom, pripustila Angela Merkelová, ktorá súčasne poukázala na fakt, že pobrežná stráž nedokáže sama dostatočne chrániť hranice. V tejto súvislosti sa musí urobiť viac, vyplynulo z jej slov.

 

Na margo situácie na starom kontinente po rozhodnutí Britov o brexite a pred blížiacim sa summitom EÚ, ktorý sa uskutoční 16. septembra v Bratislave, Angela Merkelová priznala, že Európu čaká skúška. Účastníci dnešnej schôdzky hovorili aj o tom, čo urobiť pre vytvorenie nových pracovných príležitostí na starom kontinente a pre hospodársky rast. Kým taliansky premiér sa vyslovil za prijatie významných opatrení v záujme hospodárskeho rastu, nemecká kancelárka pripomenula, že starý kontinent nie je ešte vo všetkých oblastiach tým najväčšmi konkurencieschopným miestom na planéte. Európa však musí mať aj v tejto sfére tie najvyššie ambície, vyplynulo z jej slov. Podľa názoru nemeckej kancelárky ide popri vnútornej a vonkajšej bezpečnosti spoločne s budúcnosťou mládeže na kontinente o ďalšiu zásadnú otázku, o ktorej treba diskutovať pred vrcholnou schôdzkou únie v hlavnom meste SR. Rozhodnutie Britov treba rešpektovať, poznamenala hostka z Berlína, ale pripomenula, že ostávajúce členské krajiny budú usilovať o prosperujúcu a bezpečnú Európu. Aj predseda talianskej vlády sa dotkol brexitu slovami, že mnohí si po ňom mysleli, že sa Európa ocitla na konci, ale súčasne dodal, že tomu tak nie je.

 

Dnešná prítomnosť trojice štátnikov pri hrobe talianskeho antifašistu Altiera Spinelliho dokazuje, ako pripomenula Angela Merkelová, že poznajú korene Európskej únie. Je dobrým posolstvom súčasnosti, že z niekdajšej vízie sa stala realita. Teraz treba pracovať na tom, aby sme ľuďom opäť garantovali bezpečnú Európu a súčasne im umožnili žiť v súlade s európskymi hodnotami, odznelo v dejisku schôdzky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies