Merkelová: Grécko nemalo vstúpiť do eurozóny

NETKY.SK • 28 August 2013, 18:15 • 2 min
Merkelová: Grécko nemalo vstúpiť do eurozóny

BERLÍN - Grécku sa nemal umožniť vstup do eurozóny, povedala nemecká kancelárka Angela Merkelová, pričom z toho, že sa tak stalo, obvinila vtedajšiu vládu sociálnych demokratov (SPD). Informovala o tom agentúra Sinchua.

slovakia

left justify in out

Na predvolebnom mítingu v meste Rendsburg v utorok (27. 8.) Merkelová vyhlásila, že vláda SPD, na čele ktorej stál Gerhard Schröder, prispela k vzniku neskoršej krízy, keď súhlasila so vstupom Grécka do eurozóny v roku 2001. Bolo potom len otázkou času, kedy kríza vypukne. "Kancelár Schröder súhlasil s prijatím Grécka do eurozóny a oslabil Pakt stability. Obe rozhodnutia boli jednoznačne zlé a stali sa jednou z príčin našich súčasných problémov," povedala Merkelová.

Jej vyhlásenia považujú pozorovatelia za reakciu na útoky nominanta SPD Peera Steinbrücka, čo sa týka krokov Merkelovej v rámci riešenia dlhovej krízy eurozóny. Steinbrück, jej konkurent v súboji o post kancelára, kritizoval vládu Angely Merkelovej, že voličov v súvislosti s ďalším záchranným balíkom pre Grécko zavádza. Zároveň ju vyzval, aby čestne zverejnila, ako dlho bude Nemecko zachraňovať zadlženú krajinu.

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble minulý týždeň uviedol, že Grécko ešte nie je za vodou a bude potrebovať tretí balík finančnej pomoci. Odmietol však možnosť ďalšieho odpisu gréckeho dlhu.

Necelý mesiac pred nemeckými voľbami (22. septembra) si Merkelovej vládna koalícia stále udržuje dostatočne vysokú podporu na opätovné získanie väčšiny v parlamente. Dnes zverejnený prieskum verejnej mienky, ktorý uskutočnila spoločnosť pre prieskum trhu Forsa, ukázal, že CDU/CSU na čele s Merkelovou podporuje stále okolo 41 % voličov. Opozičná SPD má podporu zhruba 22 % opýtaných.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies