Merkelová: Francúzsko je povinné zaviesť reformy

NETKY.SK • 31 Máj 2013, 08:48 • 2 min
Merkelová: Francúzsko je povinné zaviesť reformy

PARÍŽ - Francúzsko má povinnosť pokračovať v štrukturálnych reformách, keďže Európska komisia mu dala na splnenie cieľa rozpočtového deficitu ďalšie dva roky.

slovakia

left justify in out

Vo štvrtok to vyhlásila nemecká kancelárka Angela Merkelová. "Súhlasili sme, že Francúzsku dáme ešte dva roky na to, aby znížilo svoj rozpočtový deficit pod 3 % HDP. S tým je však spojené očakávanie, že reformy sa zrealizujú. To ide ruka v ruke," povedala Merkelová na spoločnej tlačovej konferencii s francúzskym prezidentom Hollandeom po rokovaní o budúcnosti Európy.

Nemecká kancelárka pritom vymenovala krajiny ako Španielsko a Grécko, ktoré na zníženie svojich deficitov zaviedli tvrdé štrukturálne reformy, Francúzsko však nespomenula. 

Nemeckých politikov pobúrila reakcia francúzskeho prezidenta na v stredu zverejnené ekonomické odporúčania Európskej komisie pre členské štáty EÚ. Ten ich označil za "diktát" a vyhlásil, že Francúzsko sa samo rozhodne, ako bude reformy zavádzať. "Jeho reakcia ukazuje závažné zúfalstvo z toho, že ani rok od nástupu k moci nemá jeho vláda účinné odpovede na ekonomické a fiškálne problémy krajiny," povedal nemecký kresťanskodemokratický poslanec Andreas Schockenhoff, podľa ktorého Hollande "podkopáva základy" únie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona