Merkelová: Európska únia má zatiaľ dôvody spolupracovať s Ruskom v energetike

NETKY.SK • 29 September 2014, 18:51 • 2 min
Merkelová: Európska únia má zatiaľ dôvody spolupracovať s Ruskom v energetike

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa domnieva, že Európska únia (EÚ) má zatiaľ dobré dôvody pokračovať v spolupráci s Ruskom v oblasti energetiky.

slovakia

left justify in out

Ale to sa môže zmeniť, ak bude Moskva naďalej porušovať základné princípy. Informovala o tom agentúra Reuters.
     

Merkelová na tlačovej konferencii v Berlíne po stretnutí s fínskym premiérom Alexandrom Stubbom vyhlásila, že je možno nevyhnutné znova zvážiť v strednodobom a dlhodobom časovom horizonte energetickú spoluprácu s Ruskom. Pripomenula, že v rámci EÚ existujú rozdiely, čo sa týka závislosti jednotlivých štátov na dovoze energií z Ruska, pričom niektoré z nich sú odkázané na dodávky ruského plynu. Preto nie je cieľom únie prerušiť spoluprácu s Moskvou a dodala, že partnerstvo v oblasti energetiky je v záujme ako EÚ, tak Ruska.
     

No zároveň je podľa nej prirodzené uvažovať o tom, čo môže EÚ zmeniť v strednodobom a dlhodobom časovom horizonte v rámci svojej energetickej politiky, ak bude Rusko pokračovať v porušovaní základných princípov, ako je rešpektovanie štátnej suverenity.
     

Domnieva sa tiež, že je dôležité vyvíjať tlak na Rusko, v čom sa Nemecko zhoduje s Fínskom. Dodala tiež, že momentálne nevidí žiadny priestor na uvoľnenie ekonomických sankcií, ktoré EÚ uvalila na Rusko za anexiu Krymu a podporu separatistov na východe Ukrajiny.
     

Sankcie viedli k zhoršeniu vzťahov medzi Západom a Moskvou a prinútili štáty EÚ, aby začali hľadať spôsoby, ako znížiť svoju závislosť na dodávkach ruskej ropy a plynu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies