Merkelová: Európa sa nemôže izolovať a ignorovať to, čo sa deje

NETKY.SK • 13 Máj 2016, 07:44 • 2 min
Merkelová: Európa sa nemôže izolovať a ignorovať to, čo sa deje

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes odmietla obvinenie, že prísľubmi v sfére utečeneckej politiky pripustila priveľkú závislosť na tureckom prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi.

slovakia

left justify in out

Európa by sa mala naučiť bojovať proti príčinám masového exodu ľudí a umožniť im, aby sa vôbec nemuseli vydať na útek, vyhlásila dnes Angela Merkelová na európskom fóre v Berlíne. "Tým sa prirodzene vydávame - a to sa teraz často kritizuje v súvislosti s dohodou s Tureckom - do závislostí," cituje kancelárku tlačová agentúra DPA.

 

Aj boj proti príčinám úteku predstavuje zodpovednosť za iné krajiny a "to môžeme pomenovať tiež závislosť", konštatovala šéfka spolkovej vlády v Berlíne. Európa sa jednoducho nemôže izolovať a povedať si, že to, čo sa deje okolo nás, nás nezaujíma, pretože sa stane nedôveryhodnou, čo sa týka hodnôt, poznamenala Merkelová.

 

Podľa jej názoru sa dohoda EÚ-Turecko vypláca už len kvôli záchrane ľudských životov, veď od začiatku roka do nadobudnutia jej platnosti zahynulo viac ako 350 migrantov, kým odvtedy zomrelo sedem ľudí.

 

Angela Merkelová vyjadrila súčasne porozumenie pre požiadavky Ankary, aby sa Európa výmenou za dohodu korektnejšie podieľala na rozdelení bremena, ktoré predstavujú v Turecku tri milióny utečencov zo Sýrie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies