Merkelová diskutovala s Karzajom o možnom predĺžení misie, píše Der Spiegel

NETKY.SK • 16 Január 2014, 07:53 • 2 min
Merkelová diskutovala s Karzajom o možnom predĺžení misie, píše Der Spiegel

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová telefonicky diskutovala s afganským prezidentom Hámidom Karzajom o "možnom predĺžení" misie nemeckých vojakov v jeho krajine. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na časopis Der Spiegel.

slovakia

left justify in out

V súčasnosti pôsobí v Afganistane približne 3100 nemeckých vojakov. Predĺženie misie sa podľa časopisu týka malej skupiny vojakov, ktorá by zostala v krajine po odchode zahraničných bojových jednotiek koncom roka 2014.

Nemecko plánuje prispieť najviac 800 vojakmi, ktorí by radili a poskytovali výcvik afganským ozbrojeným zložkám, čo ale čiastočne závisí od americko-afganského bezpečnostného paktu, píše DPA. Karzaj však odmieta podpísať bilaterálnu dohodu o bezpečnosti, ktorá by umožnila Spojeným štátom ponechať v Afganistane vojakov aj po roku 2014.

Nová nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová počas predvianočnej návštevy v Afganistane vyhlásila, že chce, aby Nemecko "dokončilo to, čo začalo".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona