Merkelová: Ďalší odpis z gréckeho dlhu by mohol ohroziť euro

NETKY.SK • 19 Júl 2013, 16:12 • 2 min
Merkelová: Ďalší odpis z gréckeho dlhu by mohol ohroziť euro

BERLÍN - Prípadný druhý odpis z hodnoty gréckeho dlhu by mohol zmariť všetko doterajšiu úsilie o stabilizáciu eura. Uviedla dnes nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorú cituje agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Merkelová nadviazala na vyhlásenie ministra financií Wolfganga Schäubla, ktorý vo štvrtok (18.7.) počas návštevy Grécka tamojším predstaviteľmi povedal, aby sa vzdali akejkoľvek nádeje na druhú reštrukturalizáciu gréckeho dlhu, pretože by to zničilo dôveru trhov v euro.

"Musíme sa držať toho, na čom sme sa dohodli," skonštatoval Schäuble v Aténach. "Ďalší odpis z hodnoty gréckeho dlhu nad rámec 53 %, ktorý musel súkromný sektor akceptovať, nie je uskutočniteľný," dodal minister pre agentúru DPA. Pripomenul Grékom, že ak prijmú finančnú pomoc a potom začnú diskutovať o odpustení časti dlhu, podkopávajú tým dôveru v európske záchranné programy a v euro.

Aj kancelárka Merkelová upozornila na možné následky ďalšieho odpisu strát z gréckeho dlhu, ktorý by mohol vyvolať neistotu medzi investormi a spochybniť všetku doterajšiu snahu eurozóny o stabilizáciu spoločnej meny. Okrem toho, podobný prístup by potom mohli požadovať aj ostatné štáty - Írsko, Portugalsko a Cyprus, ktoré čerpajú záchranný úver, domnieva sa Merkelová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies