Merkelová dala Obamovi ako rozlúčkový dar tradičnú vianočnú pyramídu

NETKY.SK • 18 November 2016, 17:27 • 2 min
Merkelová dala Obamovi ako rozlúčkový dar tradičnú vianočnú pyramídu

BERLÍN - Rodina odchádzajúceho prezidenta USA Baracka Obamu môže osláviť svoj posledný Štedrý večer v Bielom dome s typicky nemeckou vianočnou ozdobou.

slovakia

left justify in out

Nemecká kancelárka Angela Merkelová totiž dnes venovala Obamovi, ktorý bol od stredy na návšteve Nemecka, ako rozlúčkový darček typickú vianočnú pyramídu z Krušných hôr, rozkladajúcich sa na nemecko-českom pomedzí.

 

Viacposchodové drevené pyramídy pripomínajúce kolotoč sú zvyčajne ručne vyrezávané a osvetlené sviečkami. Ich pôvod siaha do stredoveku, keď mala moc svetla zahnať v temných časoch pohromu.

 

Merkelovej úmysel skrytý za týmto darom možno súvisí s veľkým rozruchom a protestmi v Spojených štátoch, kde sa moci v januári ujme republikán Donald Trump, víťaz prezidentských volieb. V Nemecku vládnu obavy z následného zhoršenia transatlantických vzťahov.

 

Obama na svojej rozlúčkovej ceste v Berlíne označil Merkelovú za "pravdepodobne najbližšieho zahraničného partnera" za uplynulých osem rokov v prezidentskom úrade.

Oficiálna fotografia daru však neexistuje - Merkelovej tím poukázal na súkromnú povahu daru.

 

Obama dnes ukončil svoju poslednú cestu do Európy v úrade prezidenta. Z berlínskeho letiska Tegel odletel do juhoamerického Peru, kde sa zúčastní na 24. summite Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona