Merkelová chce zlepšiť vzťahy medzi EÚ a Eurázijskou ekonomickou úniou

NETKY.SK • 15 Júl 2016, 09:28 • 2 min
Merkelová chce zlepšiť vzťahy medzi EÚ a Eurázijskou ekonomickou úniou

BIŠKEK - Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala na ukončenie napätia vo vzťahu s Ruskom a na posilnenie vzťahov medzi Európskou úniou a Eurázijskou ekonomickou úniou (EEU), v ktorej má Rusko hlavné slovo. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Je pravdou, že nás čaká práca, ale ja to v princípe podporujem," uviedla Merkelová počas návštevy Kirgizska pred víkendovým eurázijským summitom v Mongolsku. "Ak bude všeobecne dobrá vôľa, môžeme to urobiť a potom sa sústredíme na ďalšie témy," dodala.

 

Kirgizský prezident Almazbek Atambajev s ňou súhlasil. Povedal, že Kirgizsko "ako eurázijská krajina cíti dôsledky konfliktu na Ukrajine a krízy medzi Ruskom a EÚ a chce, aby všetky strany našli kompromis čo najskôr", citovala ho ruská tlačová agentúra Interfax.

 

Kirgizsko je členom EEU - obchodnej únie niektorých bývalých sovietskych republík, ktorú vedie Rusko.

 

Atambajev Merkelovej povedal, že by mala vzniknúť spoločná ekonomická zóna od Lisabonu až po Vladivostok, ktorá by zahrnula EÚ a EEÚ.

 

Vzťahy medzi Ruskom a Západom sa v dôsledku konfliktu na východe Ukrajiny a ruskej anexie Krymu prepadli pred dvoma rokmi na úroveň z čias studenej vojny.

 

Merkelová by mala mať na summite Ázia-Európa (ASEM) tento víkend v Mongolsku schôdzku s ruským premiérom Dmitrijom Medvedevom. V tejto súvislosti vyjadrila presvedčenie, že Rusko a Západ dokážu vyriešiť svoje nezhody a obnoviť prosperujúce ekonomické vzťahy.

 

V Moskve dnes rokuje americký minister zahraničných vecí John Kerry, ktorý by sa mal stretnúť aj s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

 

Dvojdňový summit ASEM v metropole Mongolska, Ulanbátare, začne v piatok a očakáva sa, že mu budú dominovať nedávne snahy Číny prevziať kontrolu nad veľkou časťou Juhočínskeho mora.

SR bude na 11. summite ASEM v Ulanbátare zastupovať premiér Robert Fico.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies