Merkelová chce viac pomoci pre Afriku a dohody o vracaní migrantov

NETKY.SK • 7 November 2015, 18:01 • 2 min
Merkelová chce viac pomoci pre Afriku a dohody o vracaní migrantov

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová zdôraznila dnes dôležitosť spolupráce s africkými krajinami pri snahách zvládnuť migračnú krízu v Európe.

slovakia

left justify in out

Kancelárka, ktorej vláda nedávno predstavila plány na urýchlenie azylového procesu s cieľom rýchlejšie vracať späť tých, čo nespĺňajú podmienky na udelenie azylu, v týždennom videoposolstve prisľúbila finančnú pomoc africkým krajinám a vytvorenie legálnych ciest, akými môžu mladí Afričania prísť pracovať do Nemecka, píše agentúra DPA.

Jej vyjadrenia prišli pred summitom lídrov členských krajín EÚ a 35 afrických štátov o migračnej politike, ktorý sa uskutoční budúci týždeň (11.-12. novembra) na Malte.

 

Mnohí z migrantov cestujú do Európy cez severné pobrežie Afriky, kde pôsobí mnoho skupín prevádzačov, a to najmä v Líbyi vzhľadom na jej nestabilitu. Cez severnú Afriku prechádzajú často aj utečenci z Blízkeho východu, pričom zo samotnej Afriky uniká mnoho ľudí pred konfliktmi a chudobou.

 

Na stretnutí na Malte sa bude podľa Merkelovej hovoriť okrem iného o tom, s ktorými africkými krajinami možno uzavrieť dohody o spätnom prijímaní odmietnutých azylantov, no tiež o téme lepšieho spravovania štátu. Kancelárka očakáva zo strany Afričanov požiadavky na financovanie humanitárnych agentúr OSN. V tejto súvislosti zdôraznila, že nemožno zabúdať, že mnohé africké krajiny samy poskytujú útočisko mnohým utečencom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies