Merkelová chce ku KĽDR pristupovať podobne ako k Iránu

NETKY.SK • 10 September 2017, 13:08 • 2 min
Merkelová chce ku KĽDR pristupovať podobne ako k Iránu

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes poukázala na rokovania, ktoré viedli k obmedzeniu jadrového programu Iránu, ako na možný modelový príklad riešenia krízy ohľadom jadrových a raketových testov Severnej Kórey.

slovakia

left justify in out

Merkelová zdôraznila v rozhovore pre noviny Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, že diplomatické riešenie je jediným uskutočniteľným spôsobom ukončenia krízy. "Ak by sa žiadala naša účasť na rozhovoroch, okamžite poviem áno," uviedla.

 

Päť stálych členov Bezpečnostnej rady OSN a Nemecko viedli dlhodobé rokovania s Iránom, ktoré pomohli v roku 2015 k dohode o zrušení medzinárodných sankcií výmenou za obmedzenie jadrových aktivít Teheránu.

 

"Viem si tiež predstaviť takýto formát na vyriešenie severokórejského konfliktu," povedal Merkelová podľa agentúra AP.

 

Spojené štáty v piatok požiadali, aby Bezpečnostná rada OSN v pondelok hlasovala o rezolúcii, ktorá by uvalila doteraz najtvrdšie sankcie voči Pchjongjangu. Viacerí diplomati uviedli, že požiadavka USA o urýchlené hlasovanie má za cieľ vyvinúť maximálny tlak na Čínu a odráža narastajúce obavy Washingtonu po najnovšom severokórejskom jadrovom teste, ktorý lídri KĽDR označili za skúšku vodíkovej bomby, a po nedávnom prelete balistickej strely ponad Japonsko.

 

Nové sankcie voči Severnej Kórei obsahujú ropné embargo, zákaz vývozu textilu a najímania severokórejských pracovníkov do zahraničia a zmrazenie majetku vodcu Kim Čong-una. Taktiež navrhujú zakázať Kimovi cestovať do zahraničia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona