Merkelová: Červená armáda zohrala rozhodujúcu úlohu pri oslobodení Nemecka

NETKY.SK • 10 Máj 2015, 19:30 • 2 min
Merkelová: Červená armáda zohrala rozhodujúcu úlohu pri oslobodení Nemecka

MOSKVA - Červená armáda zohrala rozhodujúcu úlohu pri oslobodení Nemecka od nacistov, vyhlásila dnes v Moskve nemecká kancelárka Angela Merkelová.

slovakia

left justify in out

Spoločne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom položili vence k Hrobu neznámeho vojaka pri kremeľských hradbách.

 

"Nemecko je zodpovedné za vyvolanie vojny, je to naša historická zodpovednosť... Neustále budeme na to pamätať, ako aj na to, že Červená armáda zohrala rozhodujúcu úlohu pri oslobodení Nemecka... Pripomeniem, že ruskí, ukrajinskí, bieloruskí a ďalší vojaci Červenej armády oslobodili Berlín a spolu so západnými spojencami oslobodili Nemecko od nacistickej nadvlády," citovala agentúra TASS Merkelovú, ktorá pricestovala do Moskvy v rámci osláv 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny.

 

"Prišla som do Moskvy v neľahkej situácii v nemecko-ruských vzťahoch. Ale bolo nevyhnutné si spoločne s ruským prezidentom pri príležitosti 70. výročia víťazstva v druhej svetovej vojne uctiť pamiatku obetí," uviedla kancelárka.

 

Šéf Kremľa zdôraznil, že súčasné problémy medzi Ruskom a Nemeckom by sa mali čo najskôr urovnať. "Ako viete, urobili sme mnoho pre to, aby sa vzťahy medzi Ruskom a Nemeckom úspešne rozvíjali. A dosiahli sme toho veľa," povedal Putin Merkelovej.

 

"Je dobré, že sme sa dnes v Moskve stretli, aby sme prediskutovali bilaterálne vzťahy medzi Ruskom a Európskou úniou a, samozrejme, podporu územnej celistvosti Ukrajiny," uviedla nemecká kancelárka. Zdôraznila dôležitosť urovnania existujúcich problémov diplomatickými prostriedkami.

 

Putin zároveň vyzval Kyjev, aby ukončil ekonomickú blokádu Donbasu. Podľa neho je potrebný priamy dialóg medzi znepriatelenými stranami na Ukrajine. Konštatoval, že po podpise dohôd v Minsku z 12. februára sa situácia na Ukrajine upokojila, hoci existujú problémy.

 

Podľa Merkelovej "je porušovanie prímeria badať na oboch stranách". Dodala, že voľby v Donbase by mali viesť k tomu, aby Kyjev obnovil kontrolu nad svojou hranicou s Ruskom.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies