Merkelová bude vo Švédsku rokovať o migrácii a pracovných miestach

NETKY.SK • 31 Január 2017, 14:35 • 2 min
Merkelová bude vo Švédsku rokovať o migrácii a pracovných miestach

ŠTOKHOLM - Nemecká kancelárka Angela Merkelová pricestovala dnes na pracovnú návštevu Švédska, kde bude rokovať s tamojším premiérom Stefanom Löfvenom o otázkach migrácie, vytváraní pracovných miest a odchode Británie z Európskej únie. Na štokholmskom letisku ju privítal minister pre podnikanie a inovácie Mikael Damberg.

slovakia

left justify in out

Merkelovej prvou zastávkou však bol kráľovský palác, kde sa stretla so švédskym kráľom Karolom XVI. Gustávom a kráľovnou Silviou, ktorá pochádza z Nemecka. Kancelárka neskôr absolvuje rozhovory s Löfvenom.

 

"V Európe stále čelíme mnohým závažným problémom, a pre Švédsko je dôležité, aby mohlo s Nemeckom spolupracovať," uviedol Löfven pred príchodom Merkelovej. Zmienil sa o vytváraní pracovných pozícií a ekonomickom raste, ako aj o bezpečnosti a schopnosti Európskej únie čeliť utečeneckej kríze.

 

V čase, keď sa Británia pripravuje na vystúpenie z Únie, Štokholm začal v rámci eurobloku užšie spolupracovať s Berlínom. Nemecko a Švédsko sú v posledných rokoch hlavnými prijímateľmi migrantov prúdiacich do EÚ.

 

Nemecko je zároveň kľúčovým obchodným partnerom Švédska; z tejto škandinávskej krajiny prúdi do Nemecka približne jedna desatina švédskeho exportu. Merkelová sa spolu s Löfvenom zúčastní aj na seminári "Inovácia a spolupráca pre udržateľnú budúcnosť".

 

Nemecká kancelárka zavítala do Švédska naposledy v júni 2014 na pozvanie vtedajšieho ministerského predsedu Fredrika Reinfeldta, ktorý vtedy hostil neformálny minisummit európskych lídrov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies