Merkelová bude v Paríži rokovať o kríze na Ukrajine a summite G7

NETKY.SK • 20 Február 2015, 13:21 • 2 min
Merkelová bude v Paríži rokovať o kríze na Ukrajine a summite G7

PARÍŽ - Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes pricestovala do Paríža na rokovania s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom. Hlavnou témou ich rozhovoru má byť kríza na východnej Ukrajine a agenda summitu skupiny siedmich priemyselne najvyspelejších krajín sveta (G7), ktorý sa v júni uskutoční v Bavorsku, informoval Elyzejský palác.

slovakia

left justify in out

Situácia na východe Ukrajiny, najmä problémy s dodržiavaním prímeria, ktoré platí od polnoci 15. februára, bola vo štvrtok témou telefonického rozhovoru Merkelovej, Hollanda s prezidentmi Ukrajiny a Ruska, Petrom Porošenkom a Vladimirom Putinom. Pre schôdzku v tomto zložení sa zaužíval termín normandská štvorka.

 

Jej vedúci predstavitelia vo štvrtok odsúdili porušovanie prímeria, ku ktorému došlo v posledných dňoch na východe Ukrajiny, a dohodli sa, že podniknú ďalšie kroky s cieľom presadiť implementáciu dohody podpísanej pred týždňom v Minsku. Jedným z takých nástrojov má byť aj schôdzka ministrov zahraničných vecí normandskej štvorky. Tá by sa podľa Elyzejského paláca mohla uskutočniť už v najbližších dňoch v Paríži.

 

Podľa agentúry DPA by Merkelová s Hollandom mali hovoriť aj o boji proti medzinárodnému terorizmu. Francúzsko v posledných dňoch navrhlo zintenzívniť spoluprácu s prevádzkovateľmi internetu, aby sa zabránilo šíreniu islamistickej propagandy cez webové stránky.

 

Pre Merkelovú je Paríž zastávkou na ceste do Talianska, kde ju v sobotu vo Vatikáne prijme pápež František.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies