Merkelová bude s Putinom v nedeľu v Moskve diskutovať o kríze na Ukrajine

NETKY.SK • 6 Máj 2015, 18:01 • 2 min
Merkelová bude s Putinom v nedeľu v Moskve diskutovať o kríze na Ukrajine

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin a nemecká kancelárka Angela Merkelová budú počas nedeľných rozhovorov v Moskve diskutovať o kríze na Ukrajine. Oznámil to dnes poradca Kremľa pre zahraničnú politiku Jurij Ušakov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

 Merkelová sa nezúčastní v sobotu 9. mája na vojenskej prehliadke na Červenom námestí, ktorá sa bude konať pri príležitosti 70. výročia skončenia druhej svetovej vojny v Európe. Tejto udalosti sa vyhnú aj ďalší západní lídri, ktorých hnevá úloha Ruska v konflikte na Ukrajine, uviedla tlačová agentúra Reuters.
     

Nemecká kancelárka sa však v nedeľu 10. mája zúčastní na podujatiach v Moskve na počesť víťazstva nad nacistických Nemeckom a vystúpi tiež na tlačovej konferencii s Putinom, oznámil Ušakov.
     

Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande pomohli 12. februára vyrokovať prímerie medzi ukrajinskými vládnymi silami a proruskými separatistami na východe Ukrajiny, ktoré však bolo odvtedy už mnohokrát porušené.
     

"Prirodzene, situácia na Ukrajine bude patriť k hlavným témam rozhovorov s nemeckou kancelárkou," povedal Ušakov novinárom a dodal, že obaja lídri si želajú ukončenie násilia.
     

Na vojenskej prehliadke v Moskve sa zúčastní 27 hláv štátov a Putin má naplánované rozhovory s mnohými z nich, vrátane čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, indického prezidenta Pranaba Mukherdžího, egyptského prezidenta Abdala Fattáha Sísího a kubánskeho lídra Raúla Castra, dodal Ušakov.
     

Poradca poskytol iba málo podrobností o plánovaných rozhovoroch s lídrami, ale informoval, že Čína dá zrejme približne 300 miliárd rubľov (šesť miliárd dolárov) na financovanie železničnej trate medzi Moskvou a ruským mestom Kazaň.
     

Spolupráca v oblasti armád a energetiky bude takisto témou diskusie s čínskym lídrom, zdôraznil Ušakov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies